Projekti | 25 svibnja, 2024

Projekti koji su nam se svidjeli ovaj tjedan

Kratki pregled recentnih projekata iz cijeloga svijeta na koje smo nabasali

Autor: Haus

Teško se u današnjem moru informacija probiti i selektirati ono što vam se zbilja sviđa. Svega je puno, kanali informiranja su prebrzi, stalno aktivni, na trenutke zaglušujući. 

Zato ovo u nastavku nije Hausov izbor top 10 ili bilo što slično, tek zanimljivi projekti iz cijeloga svijeta na koje smo nabasali ovaj tjedan i odlučili ih podijeliti s vama. To je to. Uživajte.

1. Vrtna kućica s više funkcija

Na stražnjoj strani jedne zelene parcele u belgijskom Gentu, na granici između parka i vrta, nalazi se ova vrtna kućica. Objekt je dovršen ove godine i prvotno zamišljen kao stolarski studio, ali trenutno funkcionira i kao privremeni dom tijekom drugih građevinskih radova na parceli.

Zahvaljujući otvorenom i fleksibilnom planu za koji su zaslužni arhitekti Ateljea Janda Vanderghote, prostor nudi brojne mogućnosti korištenja, a jednostavna konstrukcija s golemim staklenim otvorom koji gleda na vrt stvara dojam prostranosti. “Glavna betonska konstrukcija proteže se poput grana drveta preko tlocrta i podupire drveni okvir ispod zelenih krošnji parka i okolice”, objašnjavaju autori.

2. Koliba na padini

Bunkie on the hill, kuća studija Dubbeldam smještena je među drvećem na vrhu strme padine, s osnovnom idejom dizajna da pruži miran prostor daleko od aktivnosti višegeneracijskih obiteljskih vikendica ispod. Suvremena interpretacija tradicionalnog A-okvira priziva ideju suštinske kolibe u šumi, koja se razlikuje od drugih pomaknutim volumenima krova, podsjećajući na preklapajuće slojeve škriljevca u okolnom krajoliku, omogućujući poglede na krošnje drveća s jedne strane i jezero ispod s druge strane te ujedno pruža mogućnost prirodnom svjetlu da preplavi unutrašnjost kolibe, reflektirajući se od oštrih kutova krova i stvarajući dramatične linije i sjene.

Gornji potkrovni prostor uključuje ugrađeni stol s pogledom na dnevni boravak na prvom katu i prostrano jezero nadomak kuće, kao i dodatni prostor za spavanje. Spavaća soba smještena je straga i ima veliki prozor koji nudi poglede na šumu. Materijali uključuju hrastove podove, šperploču od javora i obloge od cedra, uz tamne ugljenaste okvire prozora, sive kamene ploče. Različite vrste drva korištene su za razlikovanje različitih ravnina u prostoru – bijela zidna ploča definira unutarnje obodne zidove, unutarnje pregrade obložene su šperpločom od javora, a strop je izrađen od letvica crvenog cedra.

Klijentu su iznimno važni bili održivi materijali i metode gradnje, pa su stoga vanjski zidovi zadebljani kako bi služili kao pasivni izolator – s R-vrijednošću većom od 40 – i uključuju trostruko ostakljene prozore, što omogućuje korištenje minimalnog sustava grijanja u prostoru ispod. Kako bi se izbjegla potreba za miniranjem, Bunkie je podignut iznad razine tla, a njegov temelj izgrađen je na prirodnim konturama stijena, omogućujući strukturi da lagano sjedi na krajoliku. Svaka patina materijala tijekom vremena je namjerna: ideja je da se Bunkie, kako vrijeme prolazi, sve više stapa s okruženjem šumovitog brda. Više o projektu možete pročitati ovdje.

3. Redefinicija tradicionalne kuće u Nizozemskoj

Smještena na povijesnoj cesti okruženoj starim farmama, kuća Veldhuis nastoji biti kontekstualno relevantan moderan dom s tradicionalnim referencama. Sam projekt je odradio studio LMNL, koji ističe tipičnu nizozemsku tipologiju staje, za koju su pak karakteristični zidovi od opeke s krovom od slame, a modificirana je kako bi odgovarala potrebama klijenta, odnosno višečlane obitelji.

Oblik Veldhuisa je arhetipska nizozemska seoska kuća, čija je visina i širina smanjena na stražnjem dijelu, omogućujući tri kata u prednjem dijelu kuće (spavaće sobe, radna soba i tavan) i jedan u stražnjem dijelu (dnevni boravak i blagovaonica). Kako bi se unijelo više svjetla u sredinu stambenih prostora, krov je izrezan i pomaknut prema van. Kuhinja je izvučena u vrt, dijeleći verandu koja okružuje kuću i omogućujući pogled na cijeli vrt. Stražnja fasada Veldhuisa je potpuno ostakljena, a pogled je uokviren gredicama trajnica i višestablastim drvećem koje privlači pogled na livadu s divljim cvijećem, ali i na polja iza nje.

Poseban značaj ovog objekta nalazi se u strukturi od unakrsno lameliranog drva, drvenoj vlaknastoj izolaciji i lokalnoj nizozemskoj slami, cijeli presjek je potpuno paropropusan, prvi takve vrste na svijetu. Složena masivna drvena konstrukcija prefabricirana je u Njemačkoj i postavljena na licu mjesta u samo 12 dana – koristeći 128m3 drva – ukupne kompenzacije CO2 od 80.000 kg.

Duž cijele kuće proteže se masivni zid od opeke, koji služi kao element za radijacijsko grijanje/hlađenje, ali i za kontrolu razine vlage u zatvorenom prostoru, dok su vanjske opeke, najmanjeg formata IJsselsteen, izrađene od lokalne gline u obližnjoj ciglani. Vrt (nekadašnje travnato polje) dizajniran je oko dvanaest novo zasađenih velikih zrelih stabala. Uključuje gredice trajnica, travnjak, mali vodeni element, voćnjak i livadu s divljim cvijećem. Više o projektu možete doznati ovdje.

4. Vrlo uska kuća od cigle

The Brick House, odnosno Ciglena kuća, obiteljska je kuća u Perthu u Australiji koju je nedavno dovršio Studio Roam, lokalni arhitektonski studio. Nalazi se u predgrađu, na parceli na kojoj su vlasnici ranije godinama živjeli u kolibi. Arhitekti su dobili zadatak stvoriti novi dom, ali istovremeno ostaviti dovoljno mjesta i mogućnosti za eventualni novi objekt.

Zato su parcelu podijelili po dužini, postavivši tanku kuću od cigle na jednu polovicu, a vrt i garažu na drugu, uz mogućnost da se garaža lako rastavi i na tom mjestu napravi novi projekt; produženje ili novi objekt. Vanjski dio kuće obložen je crvenom ciglom, s tim da je gornja razina obrađena žbukom koja kao da curi te će se s vremenom sve više istrošiti. Opeka eksterijera provlači se i kroz unutrašnjost, gdje je završni sloj od bijele boje i nadopunjuje se s betonskim podovima, bijelo obojenim drvenim stropovima i ormarićima od šperploče. Cijeli projekt možete doznati ovdje.

5. Kuća s četiri krova otporna na požare

Kalifornijski studio TW Ryan Architecture dovršio je kuću otpornu na požare na američkom zapadu koja ima vanjštinu od Corten čelika i koja se, zbog piramidalnih krovova koji aludiraju na planinski teren, zove Kuća s četiri krova. Nalazi se u zabačenom dijelu središnje Montane, a dizajnirana je za par koji je želio dom koji ne treba posebno održavati.

Teren na kojem je izgrađena iznimno je podložan vremenskim ekstremima; od dubokog snijega do visokih temperatura i rizika od šumskih požara. “Ključni cilj dizajnerskog tima bio je stvoriti robusnu kuću koja može izdržati vremenske uvjete koji se neprestano mijenjaju, a istovremeno imati finu vezu s krajolikom ovog jedinstvenog mjesta”, poručili su autori. Cijeli projekt možete pogledati ovdje.


Posljednji Hausov izbor projekata iz cijelog svijeta možete pogledati ovdje.