Projekt kuće u Japanu

Projekti | 11 svibnja, 2024

Projekti koji su nam se svidjeli ovaj tjedan

Kratki pregled recentnih projekata iz cijeloga svijeta na koje smo nabasali

Autor: Haus

Teško se u današnjem moru informacija probiti i selektirati ono što vam se zbilja sviđa. Svega je puno, kanali informiranja su prebrzi, stalno aktivni, na trenutke zaglušujući. 

Zato ovo u nastavku nije Hausov izbor top 10 ili bilo što slično, tek kratki pregled recentnih projekata iz cijeloga svijeta na koje smo nabasali ovaj tjedan i odlučili ih podijeliti s vama. To je to. Uživajte.

Kuća s rotiranom ciglom

Kanadski studio Williamson Williamson projektirao je kuću od 214 m2 na stražnjem dijelu uske parcele, u West Endu u Torontu. Kuća u stražnjem vrtu prvotno je zamišljena kao pomoćni objekt, čest diljem Kanade koji se pored glavne kuće koristi kao objekt za najam ili gostinjska kuća. No, peteročlana obitelj zaljubila se u prostor u kojem je trebala samo privremeno boraviti dok im se renovira glavna kuća, pa su obrnuli projekt. Glavnu kuću su prenamijenili u dvije jedinice za najam, a stražnji objekt koji izlazi na pomoćnu cestu – u obiteljsku kuću.

Garden Laneway House ima dvije etaže i podrum, a unutrašnji tlocrt je obrnut – zajednički prostori su na najvišoj razini, a privatni na etažama ispod. Naime, kako su objasnili arhitekti, gornji kat ima najbolje svjetlo, zbog čega su tamo smjestili dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu. U prizemlju se nalaze tri spavaće sobe za djecu, dok je u suterenu glavna spavaća soba. U sredini kuće nalazi se svjetlarnik koji dovodi svjetlo na sve razine kuće, pa i onu najnižu.

Još jedna posebnost ove kuće je njezina fasada obložena ciglom. Naime, tim je odlučio rotirati cigle kako bi stvorio uzorke i sjene. Dio ih je u pravilnoj ravnini, a dio ih strše prema van. “Cigle koje su rotirane stvaraju trokutasti uzorak sjene na terenu ispod”, objasnili su iz Williamson Williamsona. Cijeli projekt možete pogledati ovdje.

Dom koji funkcionira kao jedna soba

Japanski studio IGArchitects projektirao je ovaj dom u Tokiju kao prilagodljiv prostor za život i rad, sa stepenastim dnevnim prostorima uokvirenim betonskim zidovima i drvom. Ideja je bila da cijeli dom funkcionira kao “jedna velika soba”. “Klijenti imaju tanku granicu između privatnog i poslovnog života, stoga su zamišljali kuću u kojoj mogu raditi bilo gdje i gdje uvijek mogu osjetiti prisutnost ovog drugog u kući”, rekao je osnivač studija Masato Igarashi za Dezeen.

Kako bi središnji prostor bio što otvoreniji, IGA-in tim je podove kuće zamislio kao nepravilne stepenaste mezanine, povezane stubištem od crnog metala i ljestvama. Kuhinja u prizemlju i kupaonica na prvom katu nalaze se u stražnjem dijelu kuće, dok su spavaće sobe i dnevni prostori u prednjem dijelu. Velika polica za knjige proteže se visinom južnog zida. Cijeli projekt možete pogledati ovdje.

Projekt ‘Radionica Terra Cotta’

Radionica Terra Cotta je kompleks raznih prostora oblikovanih zidovima od opeke: s dugačkim savijenim zidovima i jednim kružnim oko originalne peći za pečenje opeke. Nalazi se u Quảng Namu u Vijetnamu, a novi projekt potpisuje vijetnamski studio Tropical Space.

Naime, dio arhitekture radionice postoji više od dva desetljeća, poput jezgre, a dio je nanovo projektiran i nadograđen, uzimajući u obzir “svjetlo, smjer vjetra, korake, položaj sjedenja, stil hodanja i način okretanja kako bi se pronašao odgovarajući izvor svjetla za izradu skulpturalnih djela. Sve su te aktivnosti sažete i raspoređene u osnovne geometrijske prostore”.

Kompleks se sastoji od prostora za radnike i prostora za posjetitelje koji je sa studijom Terra Cotta povezan vanjskim prolazom. “Ovdje se može probati dotaknuti glinu, izraditi vlastiti suvenir i poslušati priče majstora koji tamo rade”, opisuju arhitekti. Cijeli projekt možete proučiti ovdje.

Kuća inspirirana kolibom

Češki studio Atelier Hajný ovu kuću nazvao je ‘Kuća inspirirana kolibom’, a referira se na kolibu za odmor u koju je njihov klijent, investitor, odlazio kao dijete. Jednostavna kuća od 180 četvornih metara s fasadom od pougljenih drvenih obloga nalazi se u gradu Říčan kod Praga.

Iako izgleda kao da se radi o jednom stambenom prostoru, unutrašnjost je zapravo podijeljena na dva studio apartmana te glavni dom koji se proteže na dva kata. U prizemlju su studio apartmani smješteni odmah do dnevnog boravka i kuhinje glavne stambene jedinice iz koje se kroz staklenu stijenu izlazi na terasu i vrt. Iznad su spavaće sobe i radna soba, redom obložene svijetlim drvom. Cijeli projekt možete pogledati ovdje.

Kuća Pozornica u Japanu

Kuća se nalazi u Japanu, u gradu Hayama, na parceli s blagom padinom. Povišena terasa koja je dobila naziv ‘Pozornica’ djeluje kao nastavak dnevnog boravka, zahvaljujući golemoj staklenoj stijeni visokoj 4,5 metra. Spavaći dio i kupaonica nalaze se metar iznad dnevnog dijela, a u njih se penje stepenicama postavljenim s obje strane boravka. Glavna konstrukcija kuće je od drveta, no podupiru je čelični stupovi. Cijeli projekt možete pogledati ovdje.