Projekti | 20 travnja, 2024

Projekti koji su nam se svidjeli ovaj tjedan

Kratki pregled recentnih projekata iz cijeloga svijeta na koje smo nabasali

Autor: Vjekoslav Skledar

Teško se u današnjem moru informacija probiti i selektirati ono što vam se zbilja sviđa. Svega je puno, kanali informiranja su prebrzi, stalno aktivni, na trenutke zaglušujući. 

Zato ovo u nastavku nije Hausov izbor top 10 ili bilo što slično, tek kratki pregled recentnih projekata iz cijeloga svijeta na koje smo nabasali ovaj tjedan i odlučili ih podijeliti s vama. To je to. Uživajte.

1. Obiteljska kuća Shi u Meksiku

Kuću Shi projektirao je meksički arhitektonski biro HW Studio s posebno naglašenom intencijom stapanja s okolišem, birajući kameni materijal kako bi “pod utjecajem atmosferilija postala dio planine na kojoj se nastanila.” Kuća izgleda kao da nježno sjedi na planini, s krajnjim dijelom ploče koji lebdi lagano iznad nje. Podupiru je piloti pokriveni istom zemljom iz iskopa, dajući dojam da je ovaj veliki bijeli element jednostavno odlučio sletjeti tamo. Arhitekti napominju da kod ovog projekta “arhitektura služi kao okvir koji ističe ljepotu kanjona”, a za tu su svrhu koristili engawu, ili unutarnje-vanjski prostor oko cijele staklene površine, s ciljem raspršivanja svjetla i poticanja glatke tranzicije između planine i kuće.

2. Stambena zgrada u Japanu

Prostor na kojem se nalazi objekt smješten na rubu platoa u Yushimi (Tokio), uz prilaz poznatom svetištu, doživio je brzu transformaciju s hotelima zamijenjenim stambenim kompleksima. Kako objašnjavaju arhitekti Hiroyuki Ito i Junko Uehara: “Dvije kompleksnosti lokacije bile su značajni faktori za dizajn – oblik parcele i uvjeti osvjetljenja koji proizlaze iz visokih zgrada koje je okružuju s tri strane, zato smo pri dizajniranju kompleksa uzeli u obzir oblik parcele i uvjete osvjetljenja. Obuhvaćanjem zakrivljenog volumena oko središnjeg praznog prostora, svaka stambena jedinica dobiva svjetlo, vjetar i pogled.” Oplata dvorišta izrađena je od japanskih cedrovih drvenih trupaca dobivenih iz ‘Projekta drvene stanice’ u gradu Sanmu, Chiba. Tijekom izgradnje, trupci su rezani na komade debljine 15 mm, zadržavajući koru s jedne strane, i pričvršćivani na šperploču kako bi se stvorila oplata. “Ova tehnika omogućila nam je uhvatiti organske oblike i konture trupaca u betonu, rezultirajući dvorištem u kojem obiluje raznoliko preplitanje svjetla i sjene.”, prepričava Hiroyuki Ito

3. Obiteljski dom u bivšoj kapeli u Engleskoj

S idejom da prenamijeni već nekoliko puta prije preuređivanu kapelu, klijent je kontaktirao Tuckey Design Studio, kako bi je prilagodili novom stalnom obiteljskom domu. Stara kapela nalazi se unutar područja South Devona, na parceli površine 520 m2. Izgrađena u prvoj polovici 20. stoljeća, kapela je pretvorena u stan 70-ih godina prošlog stoljeća, uz niz intervencija 90-ih godina, većina kojih nema povijesnu ili arhitektonsku vrijednost. Kroz niz promišljenih intervencija, arhitekti su ovaj put nastojali otkriti originalni karakter kapele i stvoriti prikladniji i karakterističniji prostor. Tako su osigurali prostor za četiri spavaće sobe i kupaonicu, omogućujući fluidniji protok kroz cijeli prostor i između dnevnih prostora na prvom katu i spavaćih soba u prizemlju, dok je veliki otvoreni plan kapele na katu osmišljen kako bi ugostio dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju gdje se može okupiti cijela obitelj.

4. Gnijezdo na otvorenom u Nizozemskoj

U nacionalnom parku Hoge Veluwe u Nizozemskoj smješten je umjetnički inkubator usred prirode: Buitenplaats Koningsweg. Na ovom nekadašnjem vojnom kompleksu živi i radi desetak umjetnika. Kao dio posebnog projekta općine Arnhem, sagrađeno je 11 objekata u šumi kao mjesta za odmor, s centralnom temom ‘kamuflaža’, što je direktna referenca na povijest mjesta. Kuća Buitenverblijf Nest, koja podsjeća na kućicu za ptice, nudi udobno gnijezdo u krošnjama s visokokvalitetnim materijalima i održivim energetskim rješenjima. Pruža jedinstveno iskustvo u potpunoj privatnosti, povezujući se s prirodom na čaroban način.

5. Hotel isprepleten stablima kamfora u Kini

Yingyang Camphor Court hotel stvara miran dvorišni prostor usred Jingdezhena (provincija Jiangxi), grada povijesno poznatog po proizvodnji porculana. Lokacija se nalazi u živopisnom dijelu grada i obilježena je prisutnošću projekata obnove industrijske baštine koji se odvijaju u okolini. U i oko tih struktura, karakteristična su stabla kamfora, a očuvanje tih stabala, naglašavaju arhitekti, “postala je osnovna pretpostavka projekta”. Iz biroa Vector Architects, koji potpisuje projekt, objašnjavaju: “Dizajn i organizacija hotela drukčiji su od većine, jer je klijent zatražio da više od polovice programa bude otvoreno za javnost. Hotel ima duh urbane javne dnevne sobe uz gostoprimstvo koje je usmjereno prema kulturi i ljudima.” Istim pristupom strukturiraju cijeli prostor, pa se tako središnji dio hotela sastoji od drvene kolonade koju okružuju bujna stabla kamfora, što pak stvara jedinstvenu atmosferu u središtu kompleksa. Svi hotelski programi poput verandi, gostinskih soba, konferencijskih prostora i restorana raspoređeni su oko i povezani s ovom središnjom kolonadom.