Dizajn | 23 svibnja, 2024

Malo nostalgije: sjećate se ove hit kuhinje?

Popularne Marlesice nekad je imala većina kućanstava u bivšoj državi. Bile su vrhunac dizajna

Autor: Haus

Sjećate li se nekad popularnih Marlesica? Zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla nedavno je ovom simpatičnom reklamom na svom Facebook profilu podsjetio na nekadašnji vrhunac dizajna u bivšoj državi, kad je većina domaćinstava imala jednu od ovih kuhinja.

Dolazile su u više boja, hit je bila narančasta, a među najpopularnijima bile su Orhideja, Maksima i Petunija. Mnogi se i danas po društvenim mrežama vole pohvaliti da još uvijek imaju neki od starih modela i da su “neusporedivo kvalitetnije od današnjih primjeraka”.

Nagrade za dizajn kuhinje

Kuhinja se iz Maribora proširila diljem Jugoslavije u šezdesetima, posebno nakon što je Marles 1965. izgradio modernu tvornicu za proizvodnju kuhinja i pokrenuo posve novi trend u dizajnu.

Važnu ulogu u tome odigrali su Marlesovi dizajneri, poput Biale Leban, Irene Kajnič i Antona Šegula koji stoje iza nekih od najpoznatijih, nagrađivanih modela, a o kojima detaljnije možete pročitati u iznimno zanimljivom magistarskom radu ‘Kuhinje Marles, nekad i danas’.

Danas; montažne kuće

Iako je Tvornica Marles zaslužna za golemi iskorak u dizajnu kuhinja, nije izdržala gospodarsku krizu 1970-ih i 1980-ih godina te je 1990. proglašen stečaj. Iako je proizvodnja nastavljena, ona je sve manje bila usmjerena na kuhinjske elemente.

U suradnji s raznim tvrtkama Marles do danas proizvodi kuhinje pod istoimenom markom, no danas je ipak poznatija po izgradnji montažnih kuća.


Volite kuhinje? Skromna preporuka za naš nedavno objavljeni članak o izboru kuhinje kad baš nemate novca.