Ljudi | 28 ožujka, 2024

Otišao je veliki dizajner i arhitekt Božidar Lapaine

Dizajnirao je aparate koje je nekoć imao gotovo svaki dom u Jugoslaviji. Za Haus je nedavno dao posljednji intervju

Autor: Vanja Došen

Preminuo je Božidar Lapaine, naš veliki, oduvijek samozatajni dizajner i arhitekt. Gospodin Lapaine je, između ostalog, dizajnirao neke danas kultne Končareve uređaje koji su se nekoć nalazili u gotovo svakom domu bivše države.

Haus je imao tu sreću, ili nesreću – s obzirom na povezanost koju smo brzo osjetili a posljedično i tugu – upoznati gospodina Lapainea, i to relativno nedavno. Primio nas je u prosincu u svojoj toploj, simpatičnoj sobici u Domu za starije Centar u Zagrebu, u Klaićevoj ulici.

Tamo smo dugo pričali o njegovoj karijeri te životu koji je stvarao u Zagrebu, Parizu i Banja Luci. Dapače, tekst o gospodinu Lapaineu bio je jedan od prvih koji smo objavili na Hausu.

Lapaine, snimljen u prosincu tijekom intervjua za Haus Foto: Vjekoslav Skledar

Najljepše mu je bilo u DIV-u u Banja Luci

Lapaine je nakon diplome na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu karijeru počeo u Parizu, kao arhitekt, da bi godinama kasnije sa suprugom i dvije kćeri preselio u Banja Luku, gdje je od 1970. do 1982. bio rukovoditelj Odjela za planiranje i razvoj proizvoda u DIV-u (Drvna industrija Vrbas). Dapače, bez obzira na povijest koju je kasnije stvarao u Končaru, radeći u tamošnjem Odjelu za dizajn, Lapaine nam je upravo o godinama u DIV-u, gdje je dizajnirao namještaj, pričao s najviše ponosa i ljubavi.

“Bio je lijep taj moj život u Banja Luci. Koliko god sam stalno imao razne susrete s ljudima iz tehnologije – a svi su inženjeri završili škole ili u Sarajevu ili u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu… – nikad nije bilo nikakvih razmetanja ni nadmetanja. Ja sam katolik, ti si musliman… Ma kakvi! Pa svi smo jeli isto! Nevjerojatno, ali to su bile stvari na koje bi se neki danas mogli razljutiti, ali tamo i tada ne. Bio je to idealan odnos Muslimana, Srba i Hrvata. To pamtim kao najbitnije i najljepše u tih 10 godina”, ispričao nam je pa dodao: “I najponosniji sam na ono kaj sam delal u Vrbosu. To je ono kaj je najdulje ostalo prisutno na tržištu.”

No, bez obzira na sentimente koje je njegovao prema Banja Luci, teško je ignorirati sve što je stvorio u Končaru. Njegov opus u tom jugoslavenskom gigantu izgledao je ovako: s Dunjom Guberinom dizajnirao je čuveni Aerotherm, kalorifer koji se i danas nalazi u još pokojem domu diljem teritorija bivše države, s njom je dizajnirao i štednjak (E4), dok samostalno potpisuje peglu (IDEAL LG 102) te bojlere (Aquatherm).

Aerotherm kalorifer Foto: MUO

Bio je nevjerojatno skroman, gotovo stidljiv

Gospodin Lapaine preminuo je 27. ožujka, u 88. godini, nakon kratke bolesti. Pamtit ćemo ga, barem mi na Hausu, kao čovjeka koji je o svojim golemim dostignućima govorio nevjerojatno skromno, gotovo stidljivo. Na pitanje kako je dizajnirao sve te kultne aparate, jednostavno bi odgovorio:

“Pa dobili bismo projektni zadatak, nalog u kojem je sve pisalo: što treba napraviti, kad treba biti gotovo, koliko treba biti veliko i od kojeg materijala. Pa smo izradili što smo trebali!” I to bi bilo to. Samo je, tvrdio je, radio svoj posao.

Posljednji ispraćaj Božidara Lapainea bit će u utorak 2. travnja u 13:40 sati u Krematoriju na Mirogoju. Sveta misa zadužnica služit će se u petak 5. travnja u 18:30 u crkvi Sv. Blaža.

Cijeli intervju s velikim dizajnerom i arhitektom možete pročitati OVDJE.