Rekonstrukcija | 28 ožujka, 2024

Odabrano idejno rješenje za rekonstrukciju stare Vlaške

Pristigla su 23 rada, prvu nagradu sud je dodijelio grupi autora Atmosfera

Autor: Haus

Izabrano je idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje za trajno uređenje zagrebačke stare Vlaške ulice, a ocjenjivački sud prvu nagradu dodijelio je radu grupi autora Atmosfera, posebno vrednujući formiranje niskog zelenila koje ne zaklanja vizure i očuvanje ulice u opločenju.

Pobjedničko rješenje Foto: Atmosfera/Grad Zagreb

“Cilj gradske uprave je održiv, pouzdan, pristupačan i siguran prometni sustav, što uključuje unapređenje javnog prijevoza, izgradnju novih podzemnih garaža, te proširenje pješačkih zona. Na taj način grad postaje ugodnije mjesto za život, uz smanjenje prometnih gužvi i zadržavanje stanovništva u centru, u skladu sa zelenim politikama Grada Zagreba”, stoji u priopćenju iz Gradske uprave koje prenosi Hina.

“Jedna od novih pješačkih zona jest i stara Vlaška ulica. Kako bi se taj prostor trajno oplemenio, Grad Zagreb proveo je javni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja rekonstrukcije dijela Vlaške ulice”, rekao je u četvrtak Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

Pogled s istoka na staru Vlašku Foto: Atmosfera/Grad Zagreb

Pristigla su 23 rada

Natječaj je bio otvoren od 28. studenog 2023. godine do 9. veljače 2024. godine, a pristigla su 23 rada. Ocjenjivački sud prvu nagradu dodijelio je radu autora Atmosfere, koju čine Bernarda Silov, Davor SilovKristina RogićLeila Daoud.

Foto: Atmosfera/Grad Zagreb

“Iz obrazloženja Ocjenjivačkog suda vidljivo je da je kod prvonagrađenog rada posebno vrednovano formiranje centralnog arhipelaga rahlog i niskog zelenila koje ne zaklanja vizure, kao i očuvanje memorije ulice u opločenju”, pojasnio je odluku Ocjenjivačkog suda zamjenik gradonačelnika Korlaet.

Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu: predsjednica Ivana Tutek, Alan Kostrenčić, Sanja Šerbetić Tunjić, Andrea Hržić Šesnić i  Martin Jurin.

Provedeni natječaj “početak je sustavnog redizajna novih pješačkih zona kroz koji će centar grada postati klimatski i ambijentalno ugodniji”, stoji u priopćenju.