Projekti | 16 svibnja, 2024

Jedna kuća, jedna boja, dvije obitelji. Razgovaramo s arhitektom o izazovnoj renovaciji

Od obiteljske kuće iz 20. stoljeća u Floresti kod Barcelone trebalo je stvoriti dva stambena prostora za dvije obitelji

Autor: Vjekoslav Skledar

Adrià Escolano za Haus govori o izazovima stvaranja dva jedinstvena prostora za dvije obitelji, unutar jedne kuće čiju je povijest i identitet u procesu bilo važno sačuvati

La Floresta, u prijevodu – šuma, jedinstveno je povijesno naselje smješteno u brdima Parka prirode Collserola u Sant Cugat del Vallèsu, tipične mediteranske vegetacije s obiljem makije, niskog hrasta i gustih šuma alepskog bora, i to samo na 20 km od Barcelone. Unatoč blizini grada, odiše mirnom, planinskom atmosferom sela s vijugavim ulicama i šarenim kućicama. Područje ima prilično jednostavan pristup Barceloni putem tunela Vallvidrera, ceste Carretera de l’Arrabassada i prigradske željezničke linije, što ga čini dobro povezanim, ali ipak donekle osamljenim.

Izvorno engleski stil vrtnih četvrti razvijen početkom 1900-ih za bogatu buržoaziju Barcelone, La Floresta je planirana kao ‘vrtni grad’ inspiriran američkim prigradskim naseljima. U 1960-ima, bogati su stanovnici postupno napuštali svoje vile, prvenstveno zbog afiniteta prema glamuroznijim i modernijim lokacijama. Konkretno, ti imućni pojedinci počeli su preferirati obalna područja u odnosu na osamljeno, šumovito okruženje La Floreste. Ova je migracija, prije svega, bila potaknuta privlačnošću i društvenom živahnošću obale, koja je očigledno nudila uzbudljiviji način života u usporedbi s relativno izoliranim i rustikalnim šarmom La Floreste.

Kuća za dvije obitelji
Foto: José Hevia

Kao rezultat toga, La Floresta, koja je bila razvijena kao ekskluzivno predgrađe prepuno raskošnih vrtova za barcelonsku buržoaziju početkom 1900-ih, doživjela je pad u broju imućnih stanovnika. Ovaj egzodus ostavio je za sobom niz maglovitih brežuljaka i zapuštenih kuća, otvarajući put novoj zajednici umjetnika, hipija i boema da se useli krajem desetljeća. Međutim, od 1990-ih nadalje, poboljšane prometne veze poput tunela Vallvidrera opet su oživjele interes za La Florestu kao stalno stambeno područje.

Renovacija obiteljske kuće iz sredine 20. st.

U kontekstu arhitekture, La Floresta je danas poznata po svojoj raznolikosti, koja se kreće od modernističkih dragulja i neobičnih nazovimo ekoloških do suvremenih kuća tipičnog kockastog oblika uz i dalje sačuvane tradicionalne kućice.

U tom živopisnom susjedstvu, ističe se primjer arhitektonske domišljatosti i promišljenog dizajna kroz renovaciju obiteljske kuće iz sredine 20. stoljeća. Arhitekti Adrià Escolano i David Steegmann majstorski su transformirali ovaj tradicionalni prostor u modernu rezidenciju prikladno nazvanu Kuća za dvije obitelji, prilagođavajući se evoluirajućim dinamikama suvremenog života uz poštivanje arhitektonskog nasljeđa.

Kuća za dvije obitelji
Foto: José Hevia

Izvorna struktura kuće, okružena vrtom i terasastim zemljištem koji pomažu prevladati strmi nagib parcele, bila je svjedočanstvo arhitektonskih praksi sredine stoljeća. Karakterizirali su je naglašeni nosivi zidovi i mješavina soba različitih veličina i elegancije, neke s velikim, simetričnim otvorima. Izazov i prilika ležali su u preobrazbi ovog prostora kako bi se smjestile dvije obitelji, što je zahtijevalo reevaluaciju prostorne hijerarhije i uvođenje modernih tehničkih rješenja bez kompromitiranja izvornog šarma zgrade.

Kuća za dvije obitelji
Foto: José Hevia

Preklapanje nove hijerarhije na postojeći raspored

Haus je stoga razgovarao s Adriom Escolanom, koautorom Kuće za dvije obitelji, arhitektom i profesorom na ETSAB-u, najvećem i najstarijem arhitektonskom fakultetu u Kataloniji. Govorio je o izazovima prilagodbe postojećem, velikoj ulozi boje, dizajnu ali i važnosti projekta za vlastiti arhitektonski studio.

Arhitekti David Steegmann Mangrane i Aadria Escolano Foto: Nuria Cugat

Odmah u početku, pitamo ga koje su bile karakteristike zatečenog rasporeda kuće. “Izvorna struktura kuće bila je organizirana s nizom jukstaponiranih soba s unutarnjim podjelama koje su ih razvodnile te bez hijerarhije koja je definirala uredan i jasan skup”, govori Escolano.

Kuća za dvije obitelji
Foto: José Hevia

Rješenje su, objašnjava, pronašli u preklapanju nove hijerarhije na postojeći prostorni raspored, stvarajući niz velikih, međusobno povezanih soba. Novom reorganizacijom poštivali su izvorni raspored, ali i uveli suvremeni sloj funkcionalnosti i estetske koherentnosti. Tako su tehnički i programski zahtjevi za nove upotrebe integrirani u perimetre svakog prostora, suptilno se miješajući s postojećim geometrijama i arhitektonskim motivima. Ovaj pristup ne samo da je sačuvao, već je i poboljšao prostorne kvalitete izvorne strukture, postižući harmoničnu ravnotežu između starog i novog.

Kuća za dvije obitelji
Foto: José Hevia

Uloga jedinstvene palete boja na svim ravninama

Ono što većini pri pogledu na ovaj objekt prvo upada u oči, bez sumnje je boja. Upravo je primjena jedinstvene palete na svim ravninama kuće jedan od ključnih elemenata ove renovacije. “Primjena iste boje na svim ravninama pojačava vrijednost prostora u odnosu na elemente koji ga čine, miješajući novo i staro s određenom nejasnoćom”, objašnjava Escolano.

Ovaj strateški izbor pojačava prostorne kvalitete interijera, stvarajući harmoničnu mješavinu starih i novih elemenata koji potiču ambijent nejasnoće i bezvremenske elegancije. Shema boja djeluje kao ujedinjujuća pozadina koja ističe arhitektonski dijalog između povijesnog šarma kuće i njezinih suvremenih prilagodbi.

Kuća za dvije obitelji
Foto: José Hevia

Uspješno kamufliranje modernih intervencija

Kod projektiranja nekog objekta za dvije obitelji, jedan od većih izazova je – kako ga podijeliti na dva stambena prostora pametno i funkcionalno, bez zakidanja bilo koga. U ovom slučaju jedinica u prizemlju izravno se povezuje s vrtom, omogućavajući stanarima da uživaju u proširenom životnom prostoru koji spaja unutarnji i vanjski prostor. Druga jedinica, dostupna putem vanjskog stubišta, zauzima dva gornja kata, nudeći privatnost i odvajanje od zajedničkih prostora. Polupodrum pretvoren je u višenamjenski prostor koji sadrži tehničke sobe i zajedničke prostore, dodatno poboljšavajući korisnost kuće.

Kuća za dvije obitelji
Foto: José Hevia
Kuća za dvije obitelji
Foto: José Hevia

Inače, nagib imanja ovoj kući pruža neke jedinstvene pristupne točke: glavni ulaz na najvišoj razini i sekundarni na nižoj razini, integrirajući strukturu besprijekorno s njezinim prirodnim okruženjem. Arhitekti su koristili tehniku poznatu kao poché kako bi pažljivo integrirali nove funkcionalne elemente u perimetre svakog prostora. Ova metoda uključuje kamufliranje modernih intervencija usklađivanjem s postojećim geometrijama i arhitektonskim motivima, čime se održava vizualni kontinuitet koji poštuje izvorni dizajn uz uvođenje potrebnih suvremenih ažuriranja.

Kuća za dvije obitelji
Foto: José Hevia
Kuća za dvije obitelji

Izolacijski materijali ubrizgavani u šupljine

Jedan od temelja renovacije bila je i energetska učinkovitost. Instalirane su, govori Escolano, dizalice topline, ali i solarni paneli na krovu koji omogućuju podno grijanje. “Stoga smo odabrali materijal za pod koji je imao veliku termalnu inerciju: keramički gres”, dodaje. Pritom, izolacijski materijali ubrizgavani su u šupljine zidova i stropova, osiguravajući da kuća zadovoljava suvremene energetske standarde bez kompromitiranja njezine arhitektonskе cjelovitosti. Ova poboljšanja ne samo da doprinose održivijem životnom okruženju, već i održavaju estetske i strukturalne kvalitete izvorne zgrade.

Kuća za dvije obitelji
Foto: José Hevia

Kako nam kaže Escolano, ova je kuća – bez obzira na sve izazove s kojima je došla – zapravo savršen primjer projekta kakve si trenutno u uredu priželjkuju. “Za nas je ovaj projekt bio tipološki, prostorni i kromatski esej određenog suzdržavanja, pokušavajući smanjiti prostorne i formalne akcije koliko je to moguće kako bi dobile što veću moguću dosljednost. Ova strategija projekta, gdje pokušavamo otkriti minimalne i bitne akcije i usmjeriti projekt na njih, je ono što nas trenutno najviše zanima u studiju”, govori.

Kuća za dvije obitelji
Foto: José Hevia

Najveći izazov? Paralelni rad s dvije obitelji

Na pitanje što im je zapravo bio najveći izazov u cijelom procesu, odgovara vrlo iskreno: “Najteže je bilo raditi s dvije obitelji u isto vrijeme kako bismo postigli konsenzus koji je značio raditi jedan projekt; ideja koju smo svi dijelili od početka”.

Kuća za dvije obitelji

Ipak, ističe i povjerenje klijenata koje je olakšalo cijelu stvar. Iako su povremeno bila potrebna dodatna pojašnjenja i poneki kompromis, u globalu su Escolano i Steegmann dobili veliku slobodu u izražavanju svojih ideja. “Klijenti su razumjeli proces projekta u koji smo bili uronjeni i uvijek su bili posebno suradljivi, iako su ostali kritični prema aspektima koje nisu razumjeli ili dijelili. Ipak, uvijek smo uspijevali pronaći točke susreta gdje smo se svi osjećali ugodno”.

Kuća za dvije obitelji služi kao model arhitektima i urbanistima zainteresiranima za održive prakse renoviranja i nudi nacrt za transformaciju baštinskih nekretnina u funkcionalne, suvremene domove. Ovaj projekt ne samo da poboljšava izgrađeno okruženje La Floreste, već također pruža vrijedne uvide u sinergiju između arhitektonskog nasljeđa i moderne inovacije, čineći ga izvorom inspiracije kako za stručnjake tako i za širu javnost.

Kuća za dvije obitelji
Foto: José Hevia

Inače, o projektima iz Katalonije pisali smo u više navrata, a jedan od recentnih je ekološka samoodrživa mobilna kućica, o kojoj možete čitati ovdje.