Projekti | 18 travnja, 2024

Studenti dobili zadatak stvoriti ekološku, samoodrživu mobilnu kućicu. Ovo je rezultat

Projekt MO.CA nastao je na katalonskom Institutu za naprednu arhitekturu

Autor: Haus

Katalonski Institut za naprednu arhitekturu (IAAC) ovih je dana svijetu pokazao nešto prilično jedinstveno; ekološku, samodostatnu mobilnu kućicu MO.CA (Mobile Catalyst). 

Studenti i istraživači magistarskog programa Napredne ekološke zgrade i biogradovi (MAEBB) dobili su zadatak stvoriti prototip kućice za dvije osobe, od takozvanog ‘0 kilometara’ lameliranog drva, posječenog na terenu IAAC-ovog pogona Valldaura Labs unutar prirodnog parka Collserola u Barceloni, i prerađenog na licu mjesta.

Foto: Adrià Goula

Post-covid rad na daljinu

Kroz MO.CA-u tim istražuje spoj mobilnosti i održivosti te pokušava odgovoriti na izazove globalnih klimatskih promjena i sve veću potražnju za fleksibilnim životnim rješenjima, osobito u post-covid svijetu gdje je mogućnost rada na daljinu sve poželjnija.

Rezultat je kompaktan, ali funkcionalan životni prostor koji maksimizira iskoristivost unutar ograničenog ekološkog otiska. Kabina visine 3,6 metara nalazi se na platformi dimenzija 5,4 m x 2,4 m. U skladu s lokalnim propisima, ukupna težina konstrukcije (s prikolicom) nije veća od 3500 kg.

Foto: Adrià Goula

Sve je na solarnu energiju

Kućicu pogoni isključivo solarna energija, što je zahtijevalo neka inovativna rješenja za proizvodnju energije, upravljanje vodom i odlaganje otpada, kako bi se postigli samodostatnost i minimalan utjecaj na okoliš. 

Foto: Adrià Goula

Unutarnji raspored kućice uključuje police za spavanje, kuhinju s osnovnim sadržajima, bezvodni WC sustav i prostor za tuširanje, a sve je, tvrde iz tima, optimizirano za maksimalnu učinkovitost i funkcionalnost prostora. 

Foto: Adrià Goula

Kroz dizajn se pazilo da MO.CA funkcionira i kao stambeni i kao uredski prostor, ali se također može transformirati u mjesto pogodno za radionice, izložbe i koncerte. Potrebno je samo namještaj, koji je dizajniran po mjeri, sklopiti i spremiti kako ne bi smetao.

Foto: Adrià Goula

Čime se bavi IAAC

Institut za naprednu arhitekturu Katalonije, poznat i pod imenom IAAC, obrazovni je i istraživački centar u Barceloni koji djeluje već 22 godine. Funkcionira kao platforma za razmjenu znanja s fakultetima i studentima iz više od 40 zemalja, uključujući SAD, Kinu, Indiju, Poljsku, Italiju, Norvešku, Meksiko, Sudan…

Studenti istovremeno rade i istražuju na više polja (grad, zgrada, proizvodnja) i u više stručnih područja (ekologija, energija, digitalna proizvodnja, nove tehnologije), nakon čega se od njih očekuje da djeluju u svojim domovinama, ali i globalno.

Foto: Adrià Goula

“Cilj Instituta je biti predvodnik misije u kojoj zamišljamo buduće stanište našeg društva i njegove izgradnje u sadašnjosti. IAAC prati digitalnu revoluciju na svim razinama kako bi pomaknuo granice arhitekture i dizajna te odgovorio na izazove s kojima se suočava čovječanstvo”, stoji u njihovom opisu.

Nacrt Foto: IAAC
Kućicu pogoni solarna energija Foto: IAAC
Foto: IAAC
Sustav za pitku vodu Foto: IAAC
Sustav za sivu vodu Foto: IAAC