Projekti | 30 travnja, 2024

Drvena kuća usred šume: stvaranje dvije ravnopravne cjeline za dvije sestre

Kuća se nalazi u Finskoj te je podijeljena u dva dijela kako bi dvije obitelji obitavale ‘zajedno, ali odvojeno’

Autor: Haus

Drvena kuća ‘Dvije sestre’ u mjestu Salo na jugu Finske projektirana je s idejom da dvije sestre i njihove obitelji obitavaju “zajedno, ali odvojeno”. 

Projekt potpisuje finski studio MNY Arkitekter, a kako bi stvorili prostor za svaku od dviju sestara, podijelili su kuću za odmor u dvije samostalne jedinice spojene središnjom terasom s pogledom na okolne stijene i borove.

“Ovaj teren i vegetacija tipični su za unutrašnjost finskog arhipelaga, a jedan od glavnih ciljeva bio je sačuvati što više drveća i okolnih stijena”, rekao je osnivač MNY Arkitektera Mathias Nyström o nedavno završenom projektu.

Kuća se dijeli na dvije cjeline Foto: Multifoto/MNY Arkitekter
Okružena je borovima, stijenama i ima pogled na more Foto: Multifoto/MNY Arkitekter

Kako osigurati ravnopravne poglede

Kuću ‘Dvije sestre’ prvi smo put spomenuli prije par tjedana, u Hausovom tjednom pregledu dojmljivih projekata iz cijeloga svijeta. U međuvremenu smo od finskog biroa dobili više detalja o drvenom objektu.

Kuća od 125 m2 funkcionalno je podijeljena u dvije cjeline koje dijele pomoćne prostore i terase. Kako bi osigurali vizualni sklad objekta, ravnopravnost u pogledima i dijalog između jedinica, arhitekti su se odlučili za lepezastu formu.

Oba krila kuće imaju velike prozore na zapadnoj strani, koji gledaju prema moru i borovoj šumi Foto: Multifoto/MNY Arkitekter
‘Dok ste u jednoj jedinici, drugu možete vidjeti tek s određenih točaka’ Foto: MNY Arkitekter

Upravo je stvaranje dva podjednako neometana pogleda na okoliš bio jedan od glavnih ciljeva pri projektiranju, napominje glavni arhitekt. Dvije jedinice šire se svaka u svoju stranu, kako bi se osigurala privatnost dvije obitelji i izbjeglo okolno drveće, istodobno ostavljajući prostor za saunu, pomoćni objekt i prenoćište koji su se od ranije nalazili na terenu.

U interijeru su sve drvene površine – dakle zidovi, podovi i stropovi – tretirane lužinom koja ih posvjetljuje Foto: Multifoto/MNY Arkitekter

‘Osjećate prisutnost drugog dijela, ne vidite ga’

Oba krila kuće imaju velike prozore na zapadnoj strani, koji gledaju prema moru i borovoj šumi. Otvori prema središnjoj terasi postavljeni su na način da se minimaliziraju međusobni pogledi. 

“Dok ste u jednoj jedinici, drugu možete vidjeti tek s određenih točaka. Ostatak vremena tek osjećate prisutnost drugog dijela kuće”, tvrdi Nyström.

Foto: Multifoto/MNY Arkitekter

Kontrast kroz svijetlo drvo i tamne elemente

Kuća ima montažnu strukturu od lameliranog drveta. Izvana je obložena vertikalnim daskama od smreke, dok su u interijeru sve drvene površine – dakle zidovi, podovi i stropovi – tretirane lužinom koja ih posvjetljuje.

Kontrast stvaraju crni kamin, crna kuhinja i tamni ugradbeni namještaj Foto: Multifoto/MNY Arkitekter
Foto: Multifoto/MNY Arkitekter

Na svijetlo drvo nadovezuju se terakota pločice u hodniku, dok kontrast stvaraju crni kamin, crna kuhinja i tamni ugradbeni namještaj.

Foto: Multifoto/MNY Arkitekter

Ideja arhitekata bila je kreirati suptilnu prizemnicu koja će se s vremenom stopiti s okolišem. “Htjeli smo stvoriti spokojan prostor u kojem priroda igra veliku ulogu”, poručili su.

Foto: Multifoto/MNY Arkitekter
Foto: Multifoto/MNY Arkitekter