Projekti | 13 travnja, 2024

Strani projekti koji su nam se svidjeli ovaj tjedan

Kratki pregled recentnih projekata iz cijeloga svijeta na koje smo nabasali

Autor: Haus

Teško se u današnjem moru informacija probiti i selektirati ono što vam se zbilja sviđa. Svega je puno, kanali informiranja su prebrzi, stalno aktivni, na trenutke zaglušujući.

Zato ovo u nastavku nije Hausov izbor top 10 ili bilo što slično, tek kratki pregled recentnih projekata iz cijeloga svijeta na koje smo nabasali ovaj tjedan i odlučili ih podijeliti s vama. To je to. Uživajte.

1. Kuća za dvije sestre u Finskoj

MNY Arkitekter, autori Two Sisters, drvene kuće za odmor u Salu koja je dizajnirana kako bi omogućila dvjema sestrama da žive zajedno, ali odvojeno. Kuća se sastoji od dva neovisna dijela spojena središnjom terasom koja gleda na okolne stijene i borove na zapadnoj obali Finske. “Na mnogo načina, mjesto je tipično za unutarnji finski arhipelag po terenu i vegetaciji, a jedan od glavnih ciljeva bio je sačuvati što više drveća i vidljivih stijena,” rekao je osnivač MNY Arkitekter, Mathias Nyström.

2. Gradska knjižnica u Pekingu

Gradska knjižnica u Pekingu bio je jedan od najiščekivanijih projekata ove godine u svijetu. Arhitekti norveške Snøhette na njemu su surađivali s lokalnim partnerom ECADI, a knjižnicu nisu, kako su objasnili, vidjeli kao “mjesto koje samo skladišti knjige, već kao centar za učenje i razvoj kulture i zajednice”. Radi se o najvećem prostoru za čitanje na svijetu te donosi različite sadržaje kojima se željela stvoriti vibrantna kulturna destinacija; od zona za izložbe, predstave i konferencije do prostora za restauraciju starih knjiga. Svaki stup sadrži sustav koji kontrolira unutarnju klimu, rasvjetu, akustiku, udobnost i odvodnju kišnice. Na krovu su integrirani fotonaponski konstrukcijski elementi koji koriste izloženost suncu za proizvodnju obnovljive energije, a ovako izveden krov u obliku nadstrešnice štiti od prekomjernog sunčevog zračenja.

3. Draguljarnica u Indiji

Fortune Farm je najambiciozniji maloprodajni projekt MuseLAB-a, dosad. Tako sami kažu iz ureda smještenog u Mumbaiju, a koji je dizajnirao ovu draguljarnicu u Ahmedabadu u Indiji. Projekt aludira na marsovski krajolik, gdje se površine od terakote gotovo savijaju oko dijamantnih izložaka. “Ideja je bila stvoriti osjećaj izvan ovog svijeta, kroz niz senzualnih, teksturalnih, valovitih površina koje udomljuju vojsku nositelja prstena”, opisali su arhitekti.

4. Butik s parfemima u bivšoj automehaničarskoj radionici u Meksiku

Ovaj drveni paviljon smješten u bujnom vrtu usred Mexico Cityja novi je prodajni prostor Xinú-a, brenda za parfeme i mirise za domove. Dizajnirali su ga sami osnivači brenda, Héctor Esrawe i Ignacio Cadena, a prostor se nalazi u nekadašnjoj automehaničarskoj radionici koja je pretvorena u oazu zelenila. Kako kažu, “udahnuli su život u napušteni prostor spajanjem prirode, dizajna i arhitekture kako bi stvorili holističko iskustvo”.

5. Obiteljska kuća u Francuskoj

Kuću CLT01 Les Marquises dizajnirao je francuski biro Atelier AMASA kao “izvanredno utjelovljenje moderne arhitekture”, smještene u Barcelonnetteu u Francuskoj. Cilj je bio integrirati kuću u prirodno okruženje, poštujući okolne nizove stabala i pogled na susjedne vrhove. Kuća je smještena u jedinoj čistini između dva raskošna niza borova, a kako su arhitekti opisali, fasada je uklopljena u okoliš CLT pločama (križno lamelirano drvo).

6. Butik hotel u Libanonu

Smješten u Libanonu, između Batronovih planina i mora, najnoviji ugostiteljski projekt ureda Carl Gerges Architects je, kako ga sami opisuju, “utočište pješčanih tonova, bogatih tekstura i bujnog zelenila, inspiriran mediteranskim krajolicima i pričama”. “Capo je butik hotel i odmaralište, arhitektonski podsjeća na rimski amfiteatar, koristeći klasičnu simetriju i gotovo zamršene detalje kako bi pružio osjećaj ravnoteže kroz cijeli teren, istovremeno odajući počast povijesti zemlje”, pišu. Hotel je smješten kroz pet silaznih razina, koje u konačnici vode do obale mora.

7. Planinsko prenoćište u Italiji

Nalazi se na 2734 metra visine na planinskom lancu Rosengarten, Kuća Santnerpass pruža istinski bijeg u prekrasnom okruženju, dostupna je samo pješačenjem kroz slikovitu planinarsku stazu. Oživljena na incijativu Michela Perathonera i Romine Huber, koji su naručili projekt od talijanskog arhitektonskog studija Senoner Tammerle Architekten, kuća spaja tradicionalnu obradu s modernim dizajnom. Gosti mogu uživati u tirolskoj kuhinji uz predivan zalazak sunca, kada Enrosadira, fascinantan optički fenomen, oboji okolinu u ružičasto-crvenu nijansu.

8. Vrtna kućica Tsuyoshija Tanea

Tane Garden House, djelo je japanskog arhitekta Tsuyoshija Tanea u sklopu Vitra Campusa u Njemačkoj, obilježeno njegovim poznatim pažljivim pristupom s naglašenim konceptom održivosti. Sama izgradnja trajala je tri godine, a Tsuyoshi ističe: “Rad na kući i suradnja s Rolfom Fehlbaumom natjerali su me da vrlo snažno razmislim o utjecaju arhitekture na budućnost… izazov za čovječanstvo i prosperitet, dijalog s obrtnicima kako bi arhitekturu stavili u središte stola kad može promijeniti toliko odnosa, procesa i struktura u građevinskoj industriji.” S 15 m², Taneov Garden House je vrlo kompaktan objekt i može primiti oko 8 osoba. Opremljen malim kutkom za kavu, nudi dovoljno prostora za radionice, ali je prije svega dizajniran za pohranu vrtnih alata koje koriste zaposlenici u Oudolf vrtu.

9. Toy Storey, objekt od recikliranih igračaka u Indiji

Toy Storey izgrađen je od 6200 recikliranih plastičnih igračaka, predstavlja arhitektonski i ekološki značajan objekt. Ovaj inovativni projekt pruža primjer održive gradnje, koristeći reciklirani materijal za izradu atraktivne i funkcionalne zgrade. Nadalje, objekt adresira globalni problem plastičnog otpada, dok istovremeno oživljava djetinjstvo lokalne zajednice, dopuštajući djeci da pronađu svoje stare igračke na imanju.