Vijesti | 13 travnja, 2024

Požar gotovo uništio monumentalnu dvoranu u Skoplju koju je gradilo više od 35 zemalja

Nedavno se konačno krenulo u veliku renovaciju povijesne zgrade iz 1965. Vatra je tijekom radova zahvatila kupolu

Autor: Haus

Univerzalnu dvoranu, monumentalnu građevinu koja je 1965. sagrađena u Skoplju zajedničkim sredstvima više od 35 zemalja nakon katastrofalnog potresa, ovaj tjedan zahvatio je veliki požar. 

Vatra je čuvenu zgradu arhitekta Jaroslava Stankova, koju je radio s braćom Ljubomirom i Vladimirom te sestrom Kostadinkom Stankovom, zahvatila 9. travnja, u trenutku radova na kupoli. Nitko srećom nije ozlijeđen, ali vijest je obišla svijet zbog još jednog primjera goleme nebrige prema povijesno važnom objektu koji je godinama čekao konačnu odluku što će s njime biti. 

Požar kupole Foto: Screenshot

Godinama se s radovima počinjalo i prestajalo

Od raspada Jugoslavije, budućnost Univerzalne dvorane konstantno je bila neizvjesna. Zgrada je nekoliko puta mijenjala vlasnika, a od 2015. zatvorena je zbog obnove koje je sad preuzelo Ministarstva kulture. Godinama se s radovima počinjalo i prestajalo, ovisno o promjeni gradskih vlasti i ideja što će se s njome biti. 

Nedavno se konačno krenulo u veliku renovaciju kako bi se dvorana pripremila za 2028., kada će Skoplje biti ‘Europska prijestolnica kulture’, no sada je požar kupole dodatno ugrozio ovu povijesnu zgradu. U međuvremenu je Ministarstvo unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije objavilo da su privedena tri radnika koja su u trenutku požara izvodila radove na objektu, no, kako javlja Radio Slobodna Evropa, uzrok još nije poznat.