Vijesti | 6 lipnja, 2024

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade; evo tko su pobjednici

Dodjela nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata i otvorenje Godišnje izložbe radova (koja traje do 15. lipnja) održani su u Nami

Autor: Haus

Sinoć je održana svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) te otvorenje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata (GIO) u 2023. godini.

UHA-ine godišnje nagrade dodijeljene su u zagrebačkoj Nami u Ilici, gdje je arhitektu Đuri Mirkoviću, autoru zagrebačke Mamutice i drugih kultnih stambenih i javnih zgrada, uručena Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo.

Nagrada Viktor Kovačić

Nagradu Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva dobili su Lea Pelivan i Toma Plejić za hotel Zonar u Zagrebu.

“Hotel Panorama, izvorno Omladinski hotel Sport arhitekta Slavka Jelineka, od 1968. dominira dinamičnim trešnjevačkim susjedstvom. Mijenjan i dograđivan u više navrata, u svojoj recentnoj reinkarnaciji kao hotel Zonar Zagreb probuđen je iz letargije i dramatično transformiran u novi, vibrantni gradski reper”, stoji u obrazloženju nagrade.

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade; evo tko su pobjednici
Hotel Zonar/Lea Pelivan i Toma Plejić Foto: Danijel Krznarić/UHA

Za istu nagradu bili su nominirani i Maroje Mrduljaš, Saša Ban i Nevenka Sablić za svoj dokumentarnio serijal Betonski spavači – Treći put.

Nagrada Drago Galić

Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture dobili su Nikola Fabijanić i Juraj Glasinović za Kuću Nodi u Ivanić Gradu.

Za istu nagradu bili su nominirani i Igor Franić i Ivan Franić za Kuću O u Rakovici te Boris Ileković i Dina Vulin Ileković za Usku kuću u Zagrebu.

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade; evo tko su pobjednici
Kuća Nodi/Nikola Fabijanić i Juraj Glasinović Foto: Marko Ercegović/UHA

Nagrada Bernardo Bernardi

Vanja Ilić dobila je Nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, za svoj rad na Vinogradarskoj zbirci Pitve na Hvaru.

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade; evo tko su pobjednici
Vinogradarska zbirka Pitve/Vanja Ilić Foto: Bosnić+Dorotić

Ostali nominirani za Bernardija bili su Ivana Ergić i Vedrana Ergić, za interijer obiteljske kuće M u Zagrebu, Saša Košuta, Mario Kralj, Dora Lončarić i Hrvoje Arbanas za uređenje javnog prostora uz Palaču Zakmardy u Varaždinu te Onda arhitektura za frizerski salon Studio Te u Zagrebu.

Nagrada Neven Šegvić

Za kraj, ostala je Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture, a nju je dobila Dubravka Kisić za monografiju ‘Pobornik internacionalnog modernizma u Hrvatskoj’, posvećenu radu arhitekta Milovana Kovačevića. U istoj kategoriji bili su nominirani Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta i Marin Duić za svoj podcast Prednji plan.

Foto: Ljevak

Na Godišnju izložbu prijavljeno je 67 radova, a ocjenjivao ih stručni žiri u sastavu: Vjekoslav Gašparović (predsjednik), Ana BoljarVedad IslambegovićJani MardešićIva MartinisMarin MikelićHelena Paver NjirićTomislav Soldo i Ana Šverko. Izložbu možete pogledati od danas do 15. lipnja na drugom katu Name u Ilici.