Projekti | 12 travnja, 2024

Pogled u interijer nominiran za Bernardija

Predstavljamo interijer obiteljske kuće M, autorica Ivane Ergić i Vedrane Ergić

Autor: Haus

U iščekivanju otvorenja Godišnje izložbe i dodjele Nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata, koji će se održati idući mjesec, Haus predstavlja jedan od nominiranih projekata. 

Radi se o interijeru obiteljske kuće na zagrebačkom Pantovčaku nominiranom za Nagradu ‘Bernardo Bernardi’ za najuspješnije godišnje ostvarenje u području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, a koji potpisuju arhitektice Ivana Ergić i Vedrana Ergić

U nastavku donosimo kratak opis projekta, kroz tekst samih autorica, a za koji je arhitekt Tomislav Soldo uime stručnog žirija UHA-e, između ostalog, napisao: “Kao predmet rekonstrukcije i unutarnjeg (pre)oblikovanja, kuća je interpretacijom autorica ne samo obogaćena afirmacijom već prethodno oformljenih prostorno oblikovnih vrijednosti nego i nizom novostvorenih prostornih međuodnosa…”


Interijer obiteljske kuće M
Nominacija za nagradu ‘Bernardo Bernardi’
Autorice projekta: Ivana Ergić i Vedrana Ergić
Foto: Decker + Kutić
Autorice teksta: Ivana Ergić i Vedrana Ergić

Kuća arhitekta Vrkljana iz 1941. godine, odmjerene moderne pojavnosti, u unutarnjem ustroju istovremeno ‘građanska’ i funkcionalistička. Dominira piano nobile s glavnim prostorijama u kompoziciji enfilade okomite na ulicu s kojom komunicira kroz sekvencu pažljivo oblikovane trake prozora. Tlocrtno racionalna zahvaljujući vješto interpoliranim ugradbenim elementima. Tako zacrtane premise 80 godina kasnije reinterpretirane su u skladu sa zahtjevima suvremene životne kulture, uz veličanje enfilade, prostorne protočnosti, komunikacijske umreženosti, funkcionalne ambivalentnosti, višestruke simetričnosti.

Unutar ispražnjenog arhitektonskog okvira interpolirani su zatvoreni volumeni čije strateško pozicioniranje kontrolira mrežu dubokih vizura. Kretanje između utilitarnih solida je koreografirano, istovremeno se stvara doživljaj cjeline a pritom kontrolira mogućnost pogleda na intimne zone koje su dio otvorenog plana. Pomične plohe otvaraju/zatvaraju funkcionalne zone te uspostavljaju različite scenarije korištenja, od fluidnog plana do autonomnih soba. Pokretanje ploha utječe na višestrukost prostornog koncepta te artikulira promjenjivu dinamika životnih situacija. Kao što zatvoreni volumeni zamjenjuju zidove, pomične plohe zamjenjuju konvencionalna vrata te stvaraju nove performanse prostora koji korisnik sam koreografira.

Vizualna i taktilna svojstva svih ploha uspostavljaju dijalog s izvornim, ali su reinterpretirana kroz nepoštivanje konvencionalne hijerarhije. Prostor se ne dijeli na primarne i sekundarne, tako i materijalizacija slijedi novu uspostavu demokracije. Kriterij odabira opreme počiva na kulturološkoj relevantnosti elemenata s ciljem stvaranja atmosfere koja korespondira s vremenom nastanka kuće, klasici dizajna 20. stoljeća kolažirani su sa suvremenim komadima. 


Foto: Decker + Kutić
Foto: Decker + Kutić
Foto: Decker + Kutić
Foto: Decker + Kutić
Foto: Decker + Kutić
Foto: Decker + Kutić
Foto: Decker + Kutić
Foto: Decker + Kutić
Foto: Decker + Kutić
Foto: Decker + Kutić
Foto: Decker + Kutić
Foto: Decker + Kutić
Foto: Decker + Kutić

O autoricama:

Vedrana Ergić 

Arhitektica iz Zagreba. U nizu ostvarenja ističe se projektima na području arhitekture interijera u kojima integrativnim pristupom istražuje teme transformabilnosti i totalnog dizajna. Dobitnica je niza strukovnih nagrada (Bernardo Bernardi 2017. i 2003., nominacija za nagradu Mies van der Rohe 2019., BigSee 2020…).

Ivana Ergić

Arhitektica iz Zagreba. Aktivna u praksi i u edukaciji kao redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Fokus njenog djelovanja je na arhitekturi stanovanja, individualnog i kolektivnog, s ciljem propitivanja uvriježenih granica arhitektonskog djelovanja. Dobitnica je niza strukovnih nagrada (Vladimir Nazor 2004., nagrade Zagrebačkih salona arhitekture i urbanizma…).