Kultura | 11 travnja, 2024

Počeo slovenski Open House. Organizatori za Haus preporučuju što posjetiti

Festival Odprte hiše Slovenije traje od petka do nedjelje i nudi 70 objekata. Razgovarali smo s Lenkom Kavčič, jednom od vodećih osoba projekta

Autor: Haus

Tijekom stvaranja liste vodili su računa o dva faktora – da se radi o vrijednim arhitektonskim objektima i da se za njih još uvijek stignete prijaviti. Naime, grupe su limitirane

Prošle godine imali smo priliku konačno doživjeti Open House Zagreb, prvo hrvatsko izdanje kultnog arhitektonskog festivala.  Koncept koji je premijeru doživio 1992. u Londonu, a prema kojem građani dobivaju jedinstvenu priliku ući u vrijedne arhitektonske objekte te susresti se s ljudima koji iza njih stoje, u međuvremenu se probio u više od 60 gradova diljem svijeta. 

No, puno prije Zagreba, vrata svojih arhitektonskih remek djela otvorila je Slovenija. Tamo se ovog vikenda održava 15. po redu izdanje festivala Odprte hiše Slovenije koji ove godine poziva građane u 70 objekata; od privatnih stanova do ureda i institucija. 

‘Arhitektura novih mogućnosti’

OHS počinje u petak 12. travnja i traje do nedjelje, a ovogodišnji cilj im je, kako nam je naglasila jedna od organizatorica i bivša dugogodišnja direktorica festivala, arhitektica Lenka Kavčič, još snažnije otvaranje prema građanima. Odprte hiše Slovenije se, naime, odvija pod naslovom ‘Arhitektura novih mogućnosti’, a bavi se temama inkluzije i pristupačnosti.

“Kroz program ćemo istaknuti različite tematske projekte koji promiču pristupačnost i omogućuju razvoj zajednice… Podržavajući načela jednakih mogućnosti, OHS postaje ne samo festival koji slavi arhitektonsko stvaralaštvo i očuvanje baštine, već potiče promišljanje i dijalog o našoj zajedničkoj predanosti pravdi, slobodi i solidarnosti”, poručuju.

Objekti koje treba vidjeti (i još ima mjesta)

Kako bi olakšao svima koji se ovog vikenda odluče na ovu arhitektonsku turneju, te imajući u vidu da ne znamo dovoljno o slovenskoj arhitekturi da bismo to učinili sami, Haus je organizatore Odprte hiše zamolio da za nas i naše čitatelje slože listu objekata koje je šteta propustiti. 

Pritom su Kavčič i suradnici tijekom stvaranja liste vodili računa o dva faktora – da se radi o vrijednim objektima i da se za njih još uvijek stignete prijaviti. Naime, grupe su limitirane, a prijave za razgledavanje otvorene su već neko vrijeme, stoga je bitno reagirati što prije i rezervirati mjesto

Dakle, u nastavku vam donosimo listu arhitektonskih ostvarenja u Sloveniji koje ovog vikenda vrijedi obići, a prema preporuci gospođe Kavčič, odnosno organizatora Odprte hiše Slovenije. Nadamo se da ćete stići posjetiti bar neke od njih.

1. Uredski prostor Outbrain Slovenija

Lokacija: Dunajska cesta 5, Ljubljana
Flavni arhitekt/biro: Scapelab
Gdje se prijaviti: ovdje

Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

O projektu: Od svog osnivanja 2007. godine, tvrtka Outbrain je izrasla u globalnog lidera u svom području. Nagli rast i pojava hibridnih oblika rada tijekom epidemije doveli su do potrebe za promjenom ureda. Cilj projekta bio je stvoriti uredski prostor koji će omogućiti veliku internu fleksibilnost i daljnji rast, a prilagođen je radnom procesu novih oblika rada, a istovremeno pruža ugodno i inspirativno radno okruženje. Autori su u tri etaže bivše poslovne zgrade Dela prepoznali neophodan potencijal za postizanje zadanih ciljeva. Iz uredskih prostora na 3., 11. i 14. katu pruža se prekrasan pogled na Ljubljanu s jedne strane i Alpe s druge strane. Osim toga, pametan dizajn nosivih elemenata i instalacija omogućuje znatnu slobodu u organizaciji tlocrta i mogućnosti naknadnih prilagodbi. Dizajn uredskog prostora tvrtki osigurava radne prostore koji nude sve udobnosti i pogodnosti moderne tehnološke tvrtke, a istovremeno zadržavaju duh novinskog diva iz 1980-ih.

2. Vrtić Bohinj

Lokacija: Ajdovska cesta 19a, Bohinjska Bistrica
Glavni arhitekt/biro:Arrea arhitektura, KAL A
Gdje se prijaviti: ovdje

Foto: Luis Diaz Diaz
Foto: Luis Diaz Diaz

O projektu: Objekt novog dječjeg vrtića u Bohinjskoj Bistrici nalazi se na rubu najvećeg naselja u Bohinjskoj dolini. Uz zgradu škole dr. Ivana Mencingera te crkvu sv. Nikole stvara ulaznu vedutu. Objekt je osmišljen kao odgovor na programski i prostorni izazov: kako djetetu pružiti prostore za susrete i slobodan izbor, a istovremeno mu omogućiti da se aktivno divi i istražuje svoj dom. Zgrada je podijeljena na tri manje kuće, definirane dugim dvovodnim krovovima. Tri komplementarna vodoravna volumena povezana su zajedničkim unutarnjim dvorištem. Taj prostor postaje povezujući dio cjeline, mjesto susreta, događanja, dolazaka i odlazaka…

3. Stara steklarska s okolnim ulicama i trgovima

Lokacija: Ulica Tomaža Šalamuna 1, Ptuj
Glavni arhitekt/biro: Elementarna
Gdje se prijaviti: ovdje

Foto: Miran Kambić
Foto: Miran Kambić

Revitalizacija Stare steklarske ulice i njezine okoline uvela je kvalitetne javne prostore u starogradsku jezgru Ptuja. Povezujući brdo s gradom i rijekom, ovi prostori stvaraju živopisnu gradsku atmosferu. Formalni Vrazov trg i intimno Steklarsko dvorište pružaju uravnotežen kontrast. Vrazov trg služi kao središte kulturnih događanja i istaknuta urbana znamenitost, dok se Steklarsko dvorište, u početku introvertirano, može transformirati u živahni javni trg tijekom događanja. Zajedno čine svestrano mjesto za poticanje novih kulturnih inicijativa…

4. TEM Čatež, 3. Faza

Lokacija: Čatež 13, Velika Loka
Glavni arhitekt/biro: Jereb i Budja arhitekti
Gdje se prijaviti: ovdje

Foto: Blaž Budja
Foto: Blaž Budja

O projektu: Nova dovršena faza tvornice TEM Čatež obilje je smjelosti i vizije naručitelja koji vjeruje u važnost dizajna u procesu stvaranja ideja i proizvoda. Ova tvornica, specijalizirana za proizvodnju utičnica, smještena je u osjetljivom seoskom okruženju koje zahtijeva promišljanje o harmoniji industrijskog i prirodnog okruženja. Arhitekti su nastavili hrabru ideju koju je započeo naručitelj. Rezultat je impresivna arhitektura koja nije samo tehnički sofisticirana, već izražava estetsku privlačnost i poštovanje prema svojoj okolini. TEM Čatež postavlja novi standard za industrijske zgrade, spajajući funkcionalnost sa senzualno dizajniranim prostorima koji stvaraju ugodno radno okruženje za zaposlenike…

5. Kuća VP

Lokacija: Griže
Glavni arhitekt/biro: Tvrtka Panda’s d.o.o.
Gdje se prijaviti: ovdje

Foto: Vid Plevnik, Gašper Florjančič
Foto: Vid Plevnik, Gašper Florjančič

O projektu: Na dugačkoj i uskoj parceli u blizini Žaleca nalazi se polukatnica iz 70-ih godina. Kuća je temeljito renovirana za jedan par. Najveći izazov bile su mračne stepenice i mali prostori s niskim stropovima. Prostorije su vizualno i funkcionalno povezane okomitom osi sa S i J vrtom. Krovni prozor osvjetljava unutarnje stubište, središnju os, na kojoj su raspoređene ostale prostorije. Garaža na ulazu je brana od buke s ceste.

6. Projekt RE_AKCIJA

Lokacija: u okolici grada Domžale
Glavni arhitekt/biro: AG BIRO 55 d.o.o.
Gdje se prijaviti: ovdje

Foto: Jernej Girandon, Jan Pirnat
Foto: Jernej Girandon, Jan Pirnat

O projektu: Reciklaža + samogradnja. Da bi si mlada obitelj mogla priuštiti gradnju, posebno prirodnim materijalima, potrebne su strategije poput samogradnje i pomoći njihove zajednice. Dizajn ove kuće proizlazi iz ponovne uporabe oplatnih ploča koje čine unutarnju i fasadnu oblogu… Arhitektonski detalji su takvi da dopuštaju samogradnju….

7. Lokal, galerija

Lokacija: Štanjel 5b, Štanjel
Glavni arhitekt/biro: Gorazd Mihelj
Gdje se prijaviti: ovdje

Foto: Metka Zver
Foto: Metka Zver

O projektu: Potpuna rekonstrukcija kamene kuće u središtu stare seoske jezgre Štanjela bila je veliki izazov. U logističkom, ali još više u statičkom smislu. Vlasnici su u baštinu htjeli integrirati nove sadržaje, ali uz minimalne intervencije, a ujedno pružiti udobnost kakva se očekuje u 21. stoljeću. Kuća je statički sanirana izradom podtemelja, injektiranjem zidova te opsežnim pojačanjem armaturom po cijeloj površini zidova… U maloj kvadraturi najveći izazov bilo je postavljanje stepenica koje spajaju prizemlje i kat.

Tijekom uređenja prostora naručitelji su željeli pratiti tradicionalni raspored, u kojem su kuhinja i blagovaonica smještene u prizemlju kao polujavni prostor u kojem vlasnici primaju posjetitelje, dok su na katu intimniji prostori za provođenje slobodnog vremena i spavanje. U suterenu je smještena galerija domaće primijenjene umjetnosti. U suradnji sa ZVKDS OE Nova Gorica, prilikom obnove posebna pažnja posvećena je vanjskim građevinskim elementima, kako pročelju tako i prozorima koji se izrađuju u radionici domaćeg majstora, a posebno ulaznim vratima koje je vlasnica restaurirala u izvorno stanje s pažnjom i ljubavlju.

8. Kupalište Radovljica, 1. Faza

Lokacija: Kopališka 9, Radovljica
Arhitektura: STVAR d.o.o., Marko Smrekar, Aleš Vodopivec, Ida Sedušak
Gdje se prijaviti: ovdje

Foto: Miran Kambić
Foto: Miran Kambić

Bazenski kompleks sagrađen je 1933. godine prema nacrtima arhitekta Ivana Vurnika kao izvrstan primjer funkcionalizma, no 30 godina kasnije već su krenule značajne rekonstrukcije kojima su izgubljeni svi ključni elementi izvornog dizajna. U 2011. godini počela je planirana rekonstrukcija kompleksa za cjelogodišnje korištenje, dodatni unutarnji bazen za učenje, uz mogućnost gradnje u zasebnim fazama. Arhitektonsko rješenje temelji se na očuvanju izvorne koncepcije jedinstvenog longitudinalnog sklopa u podnožju Oble Gorice s vertikalnim naglaskom na tornju, koji u novoj funkciji služi kao vidikovac i startna pozicija za tobogane. Prva faza izgradnje bavi se dijelom kompleksa južno od Olimpijskog bazena.

9. Kulturna četvrt Minoriti

Lokacija: Vojašniški trg 2, Maribor
Glavni arhitekt/biro: ATELIERarhitekti
Gdje se prijaviti: ovdje

Foto: ATELIERarhitekti, Peter Plantan, Jurij Kobe, Boštjan Lah
Foto: ATELIERarhitekti, Peter Plantan, Jurij Kobe, Boštjan Lah

Minoriti nisu samo prostor, već jedinstvena cjelina u kojoj se isprepliću događanja grada Maribora. U njima se održavaju različiti performansi, glazbeni i filmski sadržaji, kreativne suradnje, govori i izložbe. U obilasku, pod vodstvom arhitekata iz ureda ATELIERarhitekti i predstavnika Minorita, razgledat ćete Dvorsku kulu koja služi kao višenamjenski prostor za događanja. Moćni nadsvođeni prostor prizemlja, koji je gotovo sav u opeci, zamišljen je kao amfiteatarski prostor s povišenim tribinama, dok ambijent gornjeg dijela karakterizira impresivna armiranobetonska kupolasta konstrukcija krovišta.

Obilazak se nastavlja do Vanjskog gledališta koje svojom konzolnom armiranobetonskom ljuskom stvara impresivan ambijent i nudi prostore za servisni dio i vanjski kafić. Zatim ćete posjetiti objekt Tri babe, a u prizemlje starog dijela zgrade vratila se primarna djelatnost – ugostiteljski program. U potkrovlju se nalazi Muzej lutaka s dječjom radionicom, koji izlazi na terasu iznad paviljona info punkta. S terase se pruža jedan od najljepših pogleda u Mariboru, na nekadašnji minoritski vrt s ljetnim gledalištem i Sudbenim tornjem, sve do Mariborskog Pohorja. Arhitektonska šetnja, koja će trajati od sat i pol do dva sata, završava obilaskom novog paviljona tržnice, čime je završena revitalizacija i obnova Vojašniškovog trga.

10. Centar Golovec

Lokacija: Pesarska cesta 12, Ljubljana
Glavni arhitekt/biro: atelje Hočevar
Gdje se prijaviti: ovdje

Foto: Miran Kambič
Foto: Miran Kambič

Gradski centar Golovec nalazi se u Pesarskoj ulici u Ljubljani. Na 1300 m2 bruto površine prostiru se klupski prostori za mlade i starije, vanjska terasa, višenamjenska dvorana, prostorije za sportaše, književni kutak, snack bar i servisne prostorije raspoređene na tri etaže.