Testiranje | 20 ožujka, 2024

Funkcionira li na masnoj mrlji trik sa suhim šamponom? Probali smo

Haus će redovito, uz pomoć svog suradnika Ivana Perice, testirati proizvode, kućne trikove i najnovije trendove s društvenih mreža

Autor: Haus

U moru TikTok hackova, Instagram trendova i najnovijih otkrića o tome kako se najbolje brinuti o svom domu, teško je probrati što je istina, a što potpuna budalaština. Zato će Haus redovito isprobavati stvari i testirati proizvode.

Od trika kako bezbolno skinuti dječji crtež s namještaja, preko isprobavanja starih, domaćih recepata za skidanje kamenca do testiranja popularnih proizvoda za pranje parketa iz dućana – svega ćemo se primiti vrlo studiozno. I iako nam je plan usput se zabavljati, uvijek ćemo vam iskreno reći – što se isplati probati, a na što ne biste trebali pasti.

Ovoga tjedna naš Ivan Perica testirao je navodno uspješan štos sa suhim šamponom. Teza, koja se proširila društvenim mrežama, jest da će masnu mrlju s odjeće izvuči šampon u spreju. Evo kako je nama prošlo.

Prvi korak: nanijeli smo ulje na majicu

Dakle, ideja je da će se suhi šampon na tkanini ponašati jednako kao na kosi. Naime, suhi šamponi sadrže sastojke na bazi škroba koji upijaju višak ulja i nakupljene masnoće. Dakle, uzeli smo majicu i počeli nanositi ulje. Kasnije se pokazalo, možda malo previše.

Drugi korak: majicu smo poprskali šamponom

U ovom dijelu smo improvizirali, jer nikad ranije nismo koristili šampon u spreju. Pogotovo ne na majci. Dakle, bilo je nejasno koliko je šampona potrebno pa smo se odlučili na par kratkih, ravnomjernih pritisaka. Doduše, i tu smo u prvom pokušaju bili prevelikodušni.

Treći korak: ostavili smo šampon na majici sat vremena

Negdje piše da šampon treba stajati pola sata, negdje sat, mi smo se odlučili na dulju verziju. Budući da smo pretjerali s količinom spreja, stvrdnuti dio je uskoro otpao. No, i nakon toga je ostalo dovoljno sadržaja na tkanini.

Četvrti korak: pranje u mašini

Ovaj korak smo u prvom pokušaju zeznuli. Naime, majicu – koju smo netom prije energično natopili uljem – stavili smo prati na 30 stupnjeva. U novom, puno uspješnijem pokušaju, majicu smo zamastili normalnom količinom ulja – dakle nanijeli smo običnu, površinsku mrlju – nakon čega smo je oprali na 60 stupnjeva.

Peti korak: odlazak mrlje (ako se ne radi o golemoj količini ulja)

Mi smo, dakle, u prvom pokušaju zeznuli. Naime, majicu smo natopili neshvatljivo golemom količinom ulja, nakon čega smo sve agresivno zasprejali pa to oprali na niskoj temperaturi. Majica je izašla začudo čišća nego što bi čovjek očekivao, ali se ipak vidio mali obris mrlje. No, idući dan ponovili smo postupak na istoj majici, samo na drugom mjestu. Samo ovoga puta napravili smo normalnu mrlju, onakvu kakva vam se najčešće dogodi kad se slučajno zamastite. I oprali smo majicu na 60 stupnja. Konačno je sve otišlo, i nova i stara mrlja.