Testiranje | 3 travnja, 2024

Skida li pasta za zube dječji crtež s namještaja?

Haus će redovito, uz pomoć svog suradnika Ivana Perice, testirati proizvode, kućne trikove i najnovije trendove s društvenih mreža

Autor: Vanja Došen

U moru TikTok hackova, Instagram trendova i najnovijih otkrića o tome kako se najbolje brinuti o svom domu, teško je probrati što je istina, a što potpuna budalaština. Zato će Haus redovito isprobavati stvari i testirati proizvode.

Od trika kako očistiti masnu mrlju suhim šamponom, preko isprobavanja starih, domaćih recepata za skidanje kamenca do testiranja popularnih proizvoda za pranje parketa iz dućana – svega ćemo se primiti vrlo studiozno. I iako nam je plan usput se zabavljati, uvijek ćemo vam iskreno reći – što se isplati probati, a na što ne biste trebali pasti.

Ovoga tjedna naš Ivan Perica testirao je skidanje crteža s namještaja pastom za zube. Mala napomena: Haus ovim člankom ne reklamira brendove, Perica naprosto koristi stvari koje su mu dostupne.

Prvi korak: pripremili smo pastu i vatice za raskošan crtež na kuhinjskom stolu

Crtež je napravila 11-godišnja Maša debelim crnim markerom koji je gotovo nemoguće skinuti s bilo čega, a kamoli s kuhinjskog stola, preciznije iverala obloženog bijelom melaminskom folijom. Budući da je dosadašnje iskustvo pokazalo da je marker s bijelog stola praktički nemoguće skinuti do kraja (nakon acetona, recimo, i dalje ostaju crni tragovi), zanimalo nas je kako će se ponašati pasta koja je na društvenim mrežama već neko vrijeme veliki hit u čišćenju stvari koje je teško ukloniti. Dakle, uzeli smo pastu koju smo imali doma i vatice za trljanje. Pritom, mogli smo uzeti i neki abrazivniji materijal, ali htjeli smo vidjeti kako pasta funkcionira s nježnim vaticama.

Crtež na stolu, pasta za zube i vatice Foto: Vjekoslav Skledar

Drugi korak: nanijeli smo pastu na crtež

Pastu je potrebno nanijeti na crtež; dobro ga prekriti, ovisno o tome koliko je velik i čime je izrađen. Budući da se ovdje radi o debelom crnom markeru, nanijeli smo nešto deblji sloj paste.

Perica nanosi pastu na crtež Foto: Vjekoslav Skledar

Treći korak: vaticama smo trljali crtež

Odmah nakon nanošenja paste, prije nego što se počela sušiti, krenuli smo pastu, odnosno crtež trljati vaticom. Marker, koji ranije nije mrdnuo kad smo ga probali skinuti sapunom i vodom te mokrim maramicama za čišćenje kuhinje, sad je konačno počeo popuštati. Polako je odlazila crna boja koja je nakon prvog trljanja ipak ostavljala tragove. Stoga smo nanijeli još malo paste i trljali još par sekundi.

Perica s pastom i vaticom trlja crtež Foto: Vjekoslav Skledar

Četvrti korak: prebrisati pastu mokrom krpom ili ubrusom

Kad se činilo da je marker možda stvarno otišao uzeli smo mokru maramicu i prešli preko dijela obrisanog crteža. I stol je zbilja bio bijel, kao da nikad prije na sebi nije imao debeli crni crtež. Dakle, trik s pastom djeluje. Doduše, Mašin crtež na stolu nam se na kraju dopao, pa ćemo je ipak morati zamoliti da ga ponovi :)

Crteža zbilja više nema Foto: Vjekoslav Skledar