Testiranje | 24 travnja, 2024

Ima li spasa za prastaru slavinu skorenu od kamenca i odurnu glavu od tuša? Zapravo, da

Haus redovito, uz pomoć svog suradnika Ivana Perice, testira proizvode, kućne trikove i najnovije trendove s društvenih mreža

Autor: Haus

U moru TikTok hackova, Instagram trendova i najnovijih otkrića o tome kako se najbolje brinuti o svom domu, teško je probrati što je istina, a što potpuna budalaština. Zato će Haus redovito isprobavati stvari i testirati proizvode.

Od trika kako očistiti masnu mrlju suhim šamponom, preko skidanja dječjih crteža s namještaja do testiranja popularnih proizvoda za pranje parketa – svega ćemo se primiti vrlo studiozno. I iako nam je plan usput se zabavljati, uvijek ćemo vam iskreno reći – što se isplati probati, a na što ne biste trebali pasti.

Ovoga tjedna naš Ivan Perica isprobao je trik s octom na prastaroj, prljavoj, od kamenca gotovo uništenoj slavini na kojoj spužvica i obično sredstvo za pranje nisu funkcinirali. Da ovo nije upalilo, morala bi u smeće.
Mala napomena: Haus ovim člankom ne reklamira brendove, Perica naprosto koristi stvari koje su mu dostupne.

Počeli smo, dakle, s ovim užasom

Slavina je stara, iz doba prijašnjih vlasnika stana. Čuvala je sav kamenac i prljavštinu nataloženu kroz desetljeća. No, za tuš nema opravdanja – on je relativno nov.

Jako stara slavina Foto: Vjekoslav Skledar
Prekrivena je kamencem i tvrdokornom prljavštinom Foto: Vjekoslav Skledar
Ne tako stara, ali svejedno ogavna glava tuša

Prvi korak: pripremili smo ocat, vrećicu za zamrzavanje i ubruse

Popularan trik za micanje tvrdokornog kamenca sa slavine i tuša uključuje dobar stari ocat, vrećicu za zamrzavanje (ili neku posudu u koju ćete ubaciti tuš) i nešto čime možete octom natopiti slavinu. Mi smo uzeli ubruse.

Perica, ocat, vrećica za zamrzavanje i ubrusi

Drugi korak: odvrnuli smo glavu tuša i ubacili je u vrećicu pa zalili octom

Glava tuša se lako skida s crijeva, samo se odvrne. Ubacili smo je u vrećicu i natočili dovoljno octa da prekrije problematičan dio glave.

Perica toči ocat u vrećicu s glavom tuša

Treći korak: natopili smo slavinu octom

Ostatak octa smo iskoristili za slavinu. Namočili smo ubruse (sigurno bi jednako dobro funkcioniralo s krpom ili ručnikom) i dobro obložili cijelu slavinu, pazeći da prekriju svaki djelić.

Oblaganje slavine namočenim ubrusima Foto: Vjekoslav Skledar

Četvrti korak: ostavili smo sve da stoji preko noći

Glava je u octu stajala do jutra, kao i ubrusi na slavini. Njih smo samo u nekom trenutku prije spavanja još jednom natopili, kako se ne bi osušili preko noći.

Sve je odstajalo preko noći

Peti korak: uklonili smo ubruse i izvadili glavu iz vrećice…

… i dočekalo nas je ovo. Praktički nova slavina i besprijekorna glava tuša. Bez trljanja, bez ribanja i maltretiranja. Osim ako ne računate miris octa koji se intenzivno osjetio još iduća dva dana. Samo mali savjet: pazite da dobro natopite i skrivene dijelove na prijelazima, oni teže idu.

Rezultat je prilično impresivan Foto: Vjekoslav Skledar
Čak i na plastici od tuša