Projekti koji su nam se svidjeli protekli tjedan

Projekti | 10 lipnja, 2024

Projekti koji su nam se svidjeli protekli tjedan

Kratki pregled recentnih projekata iz cijeloga svijeta na koje smo nabasali

Autor: Haus

Teško se u današnjem moru informacija probiti i selektirati ono što vam se zbilja sviđa. Svega je puno, kanali informiranja su prebrzi, stalno aktivni, na trenutke zaglušujući. 

Zato ovo u nastavku nije Hausov izbor top 10 ili bilo što slično, tek zanimljivi projekti iz cijeloga svijeta na koje smo nabasali ovaj tjedan i odlučili ih podijeliti s vama. To je to. Uživajte.

1. Srednjoškolski kampus u Kini

Futian High School Campus arhitekstonskog studija Remix u Shenzhenu je inovativna internatska škola koja se značajno razlikuje od drugih kineskih javnih škola koje su tradicionalno raspoređene oko središnje točke (obično sportskog terena). Zgrade kampusa Futian usmjerene su prema van: kroz niz vizualnih koridora svi volumeni otvaraju se prema očaravajućim pogledima na središnji park Futian. Umjesto da bude izolirana, škola dijeli svoje sportske i kulturne sadržaje sa susjedstvom, djelujući kao građanski centar tijekom vikenda i praznika.

Dizajn škole koristi visoku gustoću kao priliku za stvaranje “novog grada unutar grada” s decentraliziranom mrežom vanjskih prostora. Viši volumeni nastavnih tornjeva i spavaonica smješteni su duž istočnih i južnih granica lokacije, stvarajući jasnu povezanost s horizontom susjednih zgrada i glatki prijelaz prema urbanom praznom prostoru parka ispred. Jedna od glavnih značajki dizajna je svakako “petlja”. Podjelom visokih zgrada na dvije horizontalne polovice međusobno povezane mostovima, petlja drastično smanjuje vertikalna kretanja, omogućujući studentima koji žive ili studiraju na višim katovima da se kreću po cijelom kampusu bez potrebe za beskonačnim penjanjem i spuštanjem stepenicama.

Više informacija o projektu možete pronaći ovdje.

2. Centar za izvedbene umjetnosti u Engleskoj

Novi centar za izvedbene umjetnosti u Brighton Collegeu, nazvan ‘Zgrada Richarda Cairnsa’, kombinira studije i učionice s drvenom kazališnom dvoranom s 400 sjedala. Dizajniran od strane nizozemskog studija krft, zgrada je nježna, ali hrabra skulptura koja stavlja učenike u središte prostora. Dovršetak ove zgrade označava kulminaciju 15-godišnjeg masterplana koji je transformirao kampus iz 19. stoljeća.

“Mješavinom namjere i sreće, stvorili smo pravi tematski park izvanredne suvremene arhitekture u vrlo tradicionalnom viktorijanskom gotičkom okruženju. Veliki broj učenika je od tada inspiriran da postanu arhitekti i inženjeri kao izravna posljedica onoga što su vidjeli kako se razvija ovdje tijekom posljednjih 15 godina”, ponosno ističe ravnatelj Richard Cairns. Krft je pobijedio na natječaju 2019. godine i vodio dizajn do faze planiranja, nakon čega je surađivao s Nicholas Hare Architects za tehničku podršku. Unatoč složenosti projekta i povijesnom kontekstu, zgrada je dovršena na vrijeme i unutar proračuna, otvorena u travnju 2024. godine.

Više informacija o projektu možete pronaći ovdje.

3. Odmorište za surfere i bicikliste u Norveškoj

Bijela pješčana plaža okružena spektakularnim planinskim lancima Flakstadøya čini ovo mjesto popularnim odredištem tijekom cijele godine, posebno za bicikliste i surfere. Stoga je pokrenuta inicijativa te izgrađena nova zgrada na Brunstrandi koju zajednički potpisuju dva studija: Vatn i Jørgen Tandberg Architects. Ovaj put s kupaonicama i zaštićenim prostorom za odmor, zamjenjujući stare i dotrajale objekte koji su se ovdje nalazili. U istom su zahvatu obnovljene staze i parkirališta oko zgrade. Krov objekta proteže se prema cesti kako bi pružio zaklon od kiše, a duž cijele morske strane zgrade postavljena je klupa na kojoj se može sjediti na suncu tijekom toplijih dana.

Zgrada ima jednostavan raspored, s prostorijama smještenim jedna pored druge ispod krovne konstrukcije izrađene od prefabriciranih betonskih elemenata. Oblik zgrade je jednostavan i jasan, s jakim horizontalnim linijama koje kontrastiraju s divljim krajolikom oko nje. Naglasak je stavljen na robusnost i trajnost, s nehrđajućim čelikom korištenim za sve površine koje nisu betonske, kako bi izdržale oštre vremenske uvjete. Također, u izgradnji je korišten bijeli, grubo obrađeni beton, koji podsjeća na boju i teksturu pijeska obližnjih plaža.

Više informacija o projektu možete pronaći ovdje.

4. Projekt planinske kuće u Južnoj Africi

Ova kuća, autora Chrisa Van Niekerka, smještena na padinama planina Steenberg u Cape Townu na parceli od 4000 m2 u ruralnom području, svojom pozicijom sugerira da nije ni uzdignuta ni zakopana, već zauzima središnje mjesto na parceli, pritom koristeći jednostavne i prirodne materijale. Projekt se sastoji od tri dijela postavljena u obliku slova U, svaki s različitim funkcijama i odnosom prema topografiji mjesta.

Prva struktura uključuje gostinjsku sobu i radni prostor, druga je vanjski zaklon s pogledom na False Bay i planinu Table, dok treća sadrži dnevni boravak i kuhinju. Donja razina, dostupna stubištem, ima introvertirane prostore. Vegetacija je obnovljena autohtonim biljem, čime se kuća stapa s okolišem. Projekt naglašava korištenje jednostavnih materijala i prirodne svjetlosti, stvarajući skladan i funkcionalan životni prostor.

Više informacija o projektu možete pronaći ovdje.

5. Paviljon umjetničke galerije u Engleskoj

Svako ljeto, galerija Serpentine poziva međunarodno priznate arhitekte da stvore svoju prvu izgrađenu strukturu u Engleskoj. Komisija za Paviljon postala je međunarodno mjesto za arhitektonske eksperimente i predstavila je projekte nekih od najvećih svjetskih arhitekata.Ovogodišnji Serpentine paviljon arhitekta Minsuka Choa pod nazivom Arhipelaška praznina sastoji se od pet jedinstvenih drvenih struktura ili otoka strateški raspoređenih oko središnje praznine na travnjaku Serpentine South.

Umjesto jedne središnje građevine, Cho istražuje nove prostorne narative s konstelacijom manjih paviljona koji služe različitim svrhama poput galerije, auditorija, knjižnice i igrališta. Dizajn se nadovezuje na tradiciju korejskih kućnih dvorišta, a praznina u sredini propušta prirodno svjetlo kroz okulus. Paviljon uključuje i povijesnu Čajnu kućicu, povezujući se s prošlošću galerije i okolnim parkom. Ova raspršena konfiguracija nudi posjetiteljima raznolike prostore za okupljanje, izvedbe i interakciju.

Više o projektu možete pročitati ovdje.


Posljednji Hausov izbor projekata iz cijelog svijeta možete pogledati ovdje.