Projekti | 28 svibnja, 2024

Pogled u vilu usred džungle

Vila Atelier dio je jedinstvenog resorta u Kostariki, okružena tropskom vegetacijom, stvorena kroz čelik, drvo i aluminij

Autor: Haus

Pozicioniran uz strmu padinu, 26 metara dug prizmatični objekt kao da lebdi nad bujnom tropskom vegetacijom, dok pogled puca na ocean i beskrajne brežuljke

U Kostariki, na dva hektara velikoj parceli koja se nalazi u mjestašcu Bahia Ballena, usred džungle, smjestio se jedinstveni Art Villas – resort koncipiran kroz četiri objekta, glavnu vilu, dvije za goste i multifunkcionalni paviljon. I dok je svaki objekt mala senzacija za sebe, danas ćemo se ipak posvetiti Atelier Villi; centralnoj privatnoj rezidenciji investitora i njegove obitelji. 

Koncept cijelog resorta potpisuje češki arhitektonski studio Formafatal, koji je, kako kažu, “želju klijenta za mjestom u kojem se čovjek stapa s prirodom pretočio u stvarnost inspiriravši se atmosferom i šarenilom Srednje i Južne Amerike”. 

Vila u Kostariki
Češki arhitekti vilu su izgradili Kostariki Foto: BoysPlayNice
Vila u Kostariki
Djelo studija Formafatal Foto: BoysPlayNice
Vila u Kostariki
Pogled na Atelier Vilu Foto: BoysPlayNice
Vila u Kostariki
Atelier Vila Foto: BoysPlayNice

Vilu štiti cijeli zid bez prozora

Pozicioniran uz strmu padinu, 26 metara dug prizmatični objekt kao da lebdi nad bujnom tropskom vegetacijom, dok pogled iz unutrašnjosti puca na ocean i beskrajne zelene brežuljke.

Otvori su pritom pažljivo raspoređeni pa ih tako na stražnjem zidu kuće ni nema. Isti je, naime, okrenut prema prilaznoj cesti i susjednim vilama, pa izostanak prozora jamči – privatnost.

Vila u Kostariki
Vilu su obložili drvom obrađenim starom japanskom tehnikom paljenja Foto: BoysPlayNice
Vila u Kostariki
Obložena je aluminijskim panelima Foto: BoysPlayNice

Fasada prekrivena aluminijskim panelima

Ključni cilj arhitekata bio je kroz vilu “izbrisati granice između unutarnjeg i vanjskog prostora” te istaknuti konstrukcijsku jednostavnost i čiste linije objekta. 

Osnovu konstrukcije čini čelični okvir dimenzija 4×4 metra, a fasada diskretnih boja, u kombinaciji sa zelenim krovom, omogućuje da se vilu uspješno integrira u okoliš.

Vila u Kostariki
Foto: BoysPlayNice

Dio vile okrenut prema oceanu i džungli obložen je golemim aluminijskim perforiranim panelima koji se ne zagrijavaju na suncu i otporni su na koroziju, a kada se podignu služe kao nadstrešnice. Ideja je da različiti uzorci perforacija na panelima “stvaraju uzbudljivu igru svjetla i sjene unutar prostora”, poručuju arhitekti.

Japanska tehnika Shou Sugi Ban

Stražnji zid obložen je pougljenim drvenim oblogama tretiranim kroz Shou Sugi Ban, tradicionalnu japansku tehniku pougljenjivanja površine drva vatrom, što radi postizanja specifične tamne boje, što zbog njegove zaštite i dugotrajnosti.

Vila u Kostariki
Foto: BoysPlayNice
Vila u Kostariki
Foto: BoysPlayNice
Vila u Kostariki
Foto: BoysPlayNice

Unutrašnjost vile ispunjavaju topli, zemljani tonovi prirodnih materijala, dok je većina namještaja izrađena po mjeri i to uz pomoć lokalnih obrtnika. Materijali korišteni kroz vilu su tikovina (za namještaj izrađen po mjeri i fasadu), brazilski orah (namještaj po mjeri), čelik (konstrukcija, namještaj po mjeri), aluminij (za panele na fasadi), beton (podovi i stropovi), cementni estrih (zidovi i namještaj po mjeri), ručno izrađene cementne pločice (dekorativni elementi)…

Vila u Kostariki
Foto: BoysPlayNice

Jestive biljke iz lokalnog područja

Osim objektu, golema pažnja posvećena je okolišu, pa tako krajobraznu arhitekturu potpisuje još jedan češki studio – Flera. 

“Cjelokupni vegetacijski koncept bio je dosta specifičan jer se parcela nalazi na vrlo strmoj padini. Trudili smo se maksimalno iskoristiti prostor, otvoriti vrt i stvoriti različite terase. Uklopili smo i dugački šareni tobogan koji zabavlja i djecu i odrasle. U odabiru biljaka prednost smo dali lokalnom neinvazivnom zelenilu, posebno birajući jestive biljke iz lokalnog područja”, opisali su iz Flere, otkrivši da su na parceli posadili nekoliko autohtonih Guanacaste stabala (Enterolobium cyclocarpum), banana, kokosovih palmi, stabala manga, papaju, guavu…

Vila u Kostariki
Foto: BoysPlayNice
Vila u Kostariki
Foto: BoysPlayNice

Tri vile – tri studija

Inače, iako su Formafatal glavni arhitekti cijelog resorta i autori glavne Ville Atelier, pa su tako svakoj vili odredili konačnu formu, uskladili sve interijere i cijeli resort u jedinstveni, integrirani kompleks, druge dvije vile, one za goste, i paviljon potpisuju drugi arhitekti. 

Vila u Kostariki
Foto: BoysPlayNice
Vila u Kostariki
Foto: BoysPlayNice

Tako su betonsku Art vilu stvorili arhitekti studija Refuel works, dok Coco Villu i multifunkcionalni paviljon Wing potpisuje studio Archwerk.


Vila u Kostariki
Foto: BoysPlayNice

Ako vas zanima kako je izvedena drvena vila usred zelenila na ovim prostorima, predlažemo vam ovaj nedavno objavljeni tekst na Hausu.