Projekti | 23 ožujka, 2024

Novi trijumf zagrebačkog studija Nekoliko. Prema njihovoj viziji gradit će se kongresni centar u Trebinju

Ured čine šestero mladih arhitekata. Njihov rad odnio je prvu nagradu na međunarodnom natječaju

Autor: Haus

Rad zagrebačkog ureda Nekoliko upravo je proglašen najboljim na natječaju za izgradnju kongresnog centra u Trebinju. Međunarodni natječaj u studenom je raspisala Elektroprivreda Republike Srpske, a zagrebački tim, koji čini šestero mladih arhitekata, pobijedio je u konkurenciji 39 međunarodnih biroa. Njihov idejni projekt nastao je u suradnji s Markom Gusićem, odnosno njegovim studijom Argu.

“Prijavljeno je 39 radova jer je projektantski zadatak za izradu natječajnog rješenja kongresnog centra bio vrlo složen. Po tom projektantskom zadatku rješenja su nam stigla iz Čilea, SAD-a, Kine, Europe, a na kraju su izabrana tri najbolja”, rekao je za Trebinje Live generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Kongresni centar od 60.000 kvadrata

Petrović je objasnio i kako je zamišljen teren. “Radi se o prostoru od 350 hektara, od čega je 25 hektara predviđeno za javne površine, odnosno park, hotel, kongresni centar, sportsku dvoranu, školu, dom zdravlja, vrtić i druge sadržaje. Kongresni centar ima bruto površinu od 60.000 kvadrata”, rekao je.

Programski zadatak natječaja bio je idejno rješenje kongresnog centra s prijedlogom smještanja dodatnih namjena uz trasu ceste prema Dubrovniku, unutar zadane lokacije, odnosno u Trebinju u dijelu zone Draženska Gora.

Mišljenje žirija o pobjedničkom rješenju

Svoju odluku da rješenje zagrebačkog studija proglasi najboljim žiri je objasnio ovako: “Tematizacija rješenja uključuje forumske fenomene, gradaciju prostora od otvorenog prema zatvorenom, ‘kružna mjesta’ okupljanja, te povezivanje tijeka kretanja korisnika vertikalno i horizontalno”, prenosi Gradnja.rs.

Napominju da “višestruka dostupnost mjesta okupljanja predstavlja poseban aspekt predloženog rješenja”, dok se “u središte događaja stavlja kretanje.” “Težnja da se spektakularnošću interijer objekta učini što prepoznatljivijim i unikatno profiliranim rezultira predloženim odnosima i vezama prostora primarne namjene – prije svega dvorana i komunikacijskih ‘traka'”, razložio je žiri pa zaključio:

“Vizualni izgled objekta ukazuje na autorovu namjeru da novi sklop bude obilježen osebujnim autorskim izričajem. Odnos s terenom, okolišem i karakter materijalizacije stvaraju dojam inovativne strukture utemeljene na suvremenom sustavu vrijednosti.”

Uspjeh s trgom u Varaždinu, vrtićem u Zagrebu

Ured Nekoliko čine Mario Kralj, Dora Lončarić, Luka Šen, Mario Peko, Martin Mertz i Hrvoje Arbanas, a ovih je dana dio njihova tima postigao još jedan poveći uspjeh, u Hrvatskoj.

Naime, projekt za trg u Varaždinu, na kojem su radili Kralj, Lončarić i Arbanas, a koji je nastao u suradnji s kolegicom Sašom Košutom, nominiran je za UHA-inu nagradu ‘Bernardo Bernardi’.

Njihovo idejno rješenje odnijelo je prvu nagradu i na natječaju koji je prošle godine raspisao Grad Zagreb, za vrtić u Heinzelovoj ulici, a koji bi se uskoro trebao početi i graditi.