Projekti | 22 ožujka, 2024

Idejni projekt: Kućica od 36 m2

Haus će redovito predstavljati nova, zanimljiva idejna rješenja hrvatskih arhitekata. Ovaj tjedan donosimo vam mini kuću kod Opatije, s potpisom ureda Planerai

Autor: Haus

Mladi arhitektonski ured Planerai dobio je zadatak osmisliti idejno rješenje za rekonstrukciju jedne mini kuće pored Opatije

Relativno mladi arhitektonski ured Planerai nedavno je dobio zadatak osmisliti idejno rješenje za rekonstrukciju jedne mini kuće pored Opatije. Iza svega stoji Matej Raič, čovjek kojeg, čini se, posebno vesele izazovi malih objekata.

Kako nam kaže, u ovom slučaju radi se o rekonstrukciji i nadogradnji postojeće kuće.

“Investitor se htio nadovezati na postojeće zidove i ostvariti galeriju. S galerijom kuća ima ima ukupno 36m2 neto”, objašnjava nam.

Izazov male kvadrature

“Jako nas vesele izazovi kao ovaj, gdje je u maloj kvadraturi potrebno pažljivo posložiti sve nužne funkcije, a da su međusobno logične i skladne”, dodaje.

Prema idejnom projektu, kućica će se sastojati od boravka, kuhinje s blagovaonom, spremišta/praonice i kupaonice te galerije za spavanje s garderobom. Na galeriji je klizna staklena stijena u formi francuskog balkona.

Naglasak na vegetaciji

Kako nam kaže Raič, investitori u interijer žele uklopiti i zeleni zid – vertikalnu plohu ispunjenu biljkama. Kuća je, objašnjava, od okoline zaklonjena bujnom vegetacijom, a to su htjeli prenijeti i na unutrašnjost kako bi “dodatno naglasili prirodu i još više proželi unutarnje i vanjsko”.

“I kod uređenja parcele htjeli smo naglasiti bujnost vegetacije unutar koje se kuća nalazi stoga smo predložili puteve odignute od poda izvedene od rešetkastih ploha kroz koje vlati trave nesmetano mogu proći. Ovako putevi postaju gotovo nevidljivi”, objašnjava Raič.

Dalje opisuje: “Iz mora vegetacije izviru drveni otoci sa sadržajem – pred kućom otok s ugrađenim stolom i sjedenjem kako ne bi bilo potrebe ništa veliko unositi u kuću; na nižem nivou parcele otok s ugrađenom jacuzzi kadom. Uz kuću je i neizostavna zona roštilja”.

Kad bi projekt mogao biti detaljiziran? Arhitekt i investitor nadaju se da će biti izveden kroz idućih godinu dana. Haus će nastaviti pratiti njihov napredak.