Kultura | 1 svibnja, 2024

Video. Mali podsjetnik kako će Sagrada Familia izgledati za dvije godine kad konačno bude dovršena

Zgrada će biti dovršena do 2026., no rad na kipovima, dekorativnim detaljima i stubištu trebao bi trajati do 2034.

Autor: Vjekoslav Skledar

Planirani dovršetak bazilike Sagrada Familia u Barceloni očekuje se 2026., što će biti 144 godine otkako je započela gradnja. Esteve Camps, predsjednik organizacije koja je zadužena za dovršetak remek-djela Antonija Gaudija, objavio je vijest na dan koji se podudara sa stogodišnjicom smrti arhitekta zgrade.

Izjavio je da imaju dovoljno novca i materijala za dovršetak izgradnje, uključujući središnji toranj od 172,5 metara posvećen Isusu Kristu, čime će Sagrada Familia postati najviša zgrada u Barceloni.

Foto: Hugues Argence

Iako će zgrada biti dovršena do 2026., očekuje se da će rad na kipovima, dekorativnim detaljima i, prije svega, kontroverznom stubištu koje vodi prema onome što će na kraju biti glavni ulaz, trajati do 2034. godine. Kada je rad započeo 1882. godine, mjesto na kojem se danas nalazi crkva bilo je poljoprivredno zemljište, ali je tijekom godina oko crkve izrastao grad.

Zarada od turizma omogućila dovršetak

Radi stuba, koje bi se protezale preko dva velika gradska bloka, trebalo bi izmjestiti oko 1000 obitelji. Iako neki Gaudijevi stručnjaci to osporavaju, Camps tvrdi da je stubište uvijek bilo dio arhitektovog plana. “Slijedimo Gaudijev plan do zadnjeg slova”, rekao je.

“Mi smo njegovi nasljednici i ne možemo odbaciti njegov projekt. Plan koji je 1915. godine predstavljen lokalnoj vlasti, a koji je potpisao Gaudí, uključuje stubište.” Dodao je da su u pregovorima s gradonačelnikom Barcelone, Jaumeom Collbonijem, oko plana, budući da lokalna vlast ima posljednju riječ. “Nemam kristalnu kuglu koja bi mi mogla reći kada će donijeti odluku”, rekao je.

Prije pojave masovnog turizma, rad je trebao biti isključivo financiran donacijama pokajnika, što je činilo novčani tok nepredvidljivim, a mnogi su sumnjali da će rad ikada biti dovršen. Već desetljećima, turizam je garantirao stabilan prihod, s gotovo 5 milijuna posjetitelja godišnje koji plaćaju 25-40 eura po posjeti. Nešto više od polovice od 125 milijuna eura koliko to donosi ide na dovršetak radova. Kako se ostatak troši ostaje tajna jer crkva nije obvezna objaviti svoje račune.

Anarhisti zapalili Gaudijev vodič za dovršetak crkve

Godine 1936., na početku Španjolskog građanskog rata, anarhisti su zapalili kriptu i uništili Gaudijevu radionicu i gipsane modele koje je napravio kao vodič za svoje nasljednike u dovršavanju rada. Arhitekt Lluís Bonet i Garí spasili su fragmente, a Gaudijevi modeli pažljivo su ponovno sastavljeni. Mnogi tehnički detalji kako ostvariti Gaudijev dizajn kasnije su riješeni pomoću softvera novozelandskog arhitekta Marka Burryja.

Sagrada Familia smatra se jednim od čuda modernog svijeta, ali to nije uvijek bio slučaj. Salvador Dalí opisao je njezinu “zastrašujuću i jestivu ljepotu”, dok je George Orwell smatrao da je “jedna od najodvratnijih zgrada na svijetu” i primijetio da anarhisti pokazuju nedostatak ukusa što je nisu raznijeli kad su imali priliku. U nastavku možete vidjeti video animaciju kako će Sagrada Familia izgledati za dvije godine kad konačno bude dovršena.

Vizualizacija tvrtke The B1M