Vijesti | 30 travnja, 2024

Arhitekti diljem svijeta pozvani da osmisle novi Muzej arhitekture i dizajna u Helsinkiju

Pobjednik međunarodnog natječaja bit će proglašen u rujnu 2025.

Autor: Vjekoslav Skledar

Pokrenut je međunarodni natječaj za izgradnju novog Muzeja arhitekture i dizajna u Helsinkiju. Inicijativa je dio ranije najavljenog projekta preuređenja južne luke Makasiiniranta, koji se planira od strane konzorcija koji uključuje Niam, K2S Architects, White Arkitekter, Ramboll Finland, i Rakennuttajatoimisto HTJ Oy.

“Tražimo dizajn za globalno jedinstvenu muzejsku zgradu koja ponovno definira Helsinki kao odredište za arhitekturu, dizajn, umjetnost i kulturu.”, navode organizatori natječaja.

Proglašenje pobjednika 2025.

Natječajni opis ističe kvalitete koje žele stvoriti u novom muzeju: otvoren, dobrodošao, miran, reflektivan prostor koji će biti prihvaćen od strane najšireg mogućeg profila posjetitelja.

Rok za predaju prijava je 29. kolovoza ove godine, a budući da se radi o međunarodnom natječaju nadajmo se da će među njima biti i hrvatskih kandidata. Pobjednik će biti proglašen nakon završetka dvofaznog procesa ocjenjivanja u rujnu 2025. Zaklada koja stoji iza natječaja kaže: “Na temelju natječaja, bit će napravljen detaljniji vremenski plan razvoja, zoniranja i izgradnje nove muzejske zgrade.”

Uvjete, odnosno sve detalje vezane za natječaj možete vidjeti ovdje.