Vijesti | 9 travnja, 2024

Studio Brigada uvršten na listu najboljih arhitektonskih tvrtki u svijetu

Na listi se nalaze uz svjetski renomirane urede – Zaha Hadid Architects, BIG (Bjarke Ingels Group), OMA, Studio Fuksas..

Autor: Haus

Studio Brigada upravo je uvršten na listu 100 najboljih arhitektonskih tvrtki u svijetu, prema izboru Archella, jedne od najvećih platformi u svijetu arhitekture i dizajna. Na listi se nalaze na 55. mjestu, uz top urede iz cijeloga svijeta.

Uspjeh je komentirao Damjan Geber, direktor Brigade: “Kada nam je stigao email Archella u nevjerici smo čitali misleći da se možda radi o zakašnjeloj prvoaprilskoj šali. Biti na 55. mjestu od 100 najboljih na svijetu zaista je velika stvar za nas i za našu malu državu. Presretni smo i ponosni što već duži niz godina dostojno predstavljamo ovu industriju i dižemo globalnu svijest o kvaliteti oblikovanja prostora na našim prostorima. Zadovoljstvo je tim veće kad to prepoznaju i nagrade najutjecajniji u svijetu, kao što je to Archello. Naš je fokus na ljude i to je nit vodilja u svemu što radimo, a naš proizvod je prostor koji odgovara na potrebe upravo onih koji u njemu borave ili ga koriste.”

Brigadin ured se nalazi na 55. mjestu od 100 najboljih na svijetu Foto: Brigada

Uz svjetski renomirane urede

Iz Brigade pritom ističu da su jedini studio za arhitekturu i dizajn iz šire regije koji se našao na listi, a koja uključuje druge svjetski renomirane urede poput Zaha Hadid Architects, BIG (Bjarke Ingels Group), OMA i Studio Fuksas, dok se na prvom listu nalazi MAD Architects, vodeći kineski studio.

Damjan Geber, direktor Brigade Foto: Brigada

“Nama je zaista čast naći se na ovoj listi i ne mislimo da smo išta bolji od ikoga tko se na njoj našao, dapače, mnogi su nam bili uzori od prvog dana bavljenja arhitekturom i interijerima te će nam i dalje biti (ne)dostižni u nastojanjima da budemo još bolji u svemu što radimo“, dodao je Geber.

Proces odabira ‘rigorozan i kompleksan’

Archello je, inače, jedna od najvećih platformi u svijetu arhitekture i dizajna te služi kao izvanredna referentna točka za promicanje istraživanja. Svake godine ažuriraju svoju listu 100 najboljih firmi, ovisno o uspjesima pojedinih ureda. Ujedno organiziraju natjecanje ‘Archello Awards’, koje okuplja najbolje arhitektonske projekte i dizajnerske proizvode na svijetu. U tu svrhu, Archello se oslanja na raznovrstan žiri renomiranih arhitekata i dizajnera iz cijelog svijeta.

Iz Brigade napominju – za priznanje se nisu mogli sami prijaviti Foto: Brigada

Kako ističu iz Brigade, njihov proces odabira 100 najboljih je “rigorozan i kompleksan, jer uzima u obzir različite kriterije, od ocjenjivanja recentnih projekata, do kvalitete dizajna, inovacija u materijalima i održivosti”. Pritom napominju – za priznanje se uredi ne mogu sami prijaviti. Cijelu Archellovu listu možete pogledati ovdje.