Vijesti | 29 svibnja, 2024

Odabrano idejno rješenje hrvatskog paviljona za Expo 2025 u Osaki

Pobjednički tim zamislio je hrvatski paviljon kao ‘imerzivni ambijent koji komunicira raznolikost aktualno postojećih prirodnih klima u Hrvatskoj’

Autor: Haus

Odabrano je pobjedničko idejno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki; a koje potpisuje autorski tim: Lana Grahek, Maroje Mrduljaš, Antonio Patljak, Korina Vuković i Pero Vuković, objavljeno je na stranicama UHA-e. Pobjednički tim zamislio je hrvatski paviljon kao “imerzivni ambijent koji komunicira raznolikost aktualno postojećih prirodnih klima u Hrvatskoj, pa time i na čitavom planetu”, a koji bi trebao biti izložen na otoku Yumeshima u Osaki u Japanu, od 13. travnja do 13. listopada 2025. godine.

Natječaj je raspisalo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, provelo ga je Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom, a pristiglo je 16 radova. Četiri su sada nagrađena, na čelu s pobjedničkim čiji će autori za prvo mjesto doniti osam tisuća eura.

Idejno rješenje hrvatskog paviljona za Expo 2025 u Osaki
Pobjedničko idejno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki Foto: Uha

Kako su opisali u priloženom radu, koji detaljnije možete proučiti ovdje, ideja je da “umjesto da se o klimama raspravlja kao o apstrakciji, posjet paviljonu nudi tjelesno iskustvo i jasne poruke koje nas uče o raznolikosti klima u maloj Hrvatskoj i na čitavoj planeti”. To su zamislili na način da paviljon “reproducira aproksimirane temperature i vlažnost zraka i Hrvatskoj i ‘direktno ih prenosi’ u Japan, gdje se u paviljonu reproduciraju kao neposredno tjelesno iskustvo”.

Idejno rješenje hrvatskog paviljona za Expo 2025 u Osaki
Foto: Uha

Ostala nagrađena rješenja Expo 2025

Drugu nagrada u iznosu od šest tisuća eura dobio je autorski tim koji čine Zdenko Pavičić, Luči Plosnić, Marina Miljak Sabljić, Segor Garber, Branka Domić, Katarina Baretić, Tin Heljić i Dragan Dužević, a njihov rad detaljnije možete pogledati ovdje.

 Expo 2025 u Osaki
Druga nagrada Foto: Uha

Treću nagrada u iznosu od četiri tisuće eura osvojio je autorski tim koji čine Antun Sevšek, Damir Gamulin, Miodrag Gladović i Ivan Slipčević, a njihov rad detaljnije možete pogledati ovdje.

 Expo 2025 u Osaki
Treća nagrada Foto: Uha

Četvrta nagrada u iznosu od dvije tisuće eura dodijeljena je autorskom timu koji čine David Naglić, Leo Modrčin, Bojan Crnić, Iva Kliman i Mislav Mironović, a njihov rad detaljnije možete pogledati ovdje.

 Expo 2025 u Osaki
Četvrta nagrada Foto: Uha

Očekuje se 28,2 milijuna posjetitelja

Svjetska izložba EXPO 2025 Osaka održat će se pod temom ‘Designing Future Society for Our Lives’, uz tri podteme: ‘Saving Lives’, ‘Empowering Lives’ i ‘Connecting Lives’. Prema procjenama organizatora, očekuje se da će izložbu posjetiti oko 28,2 milijuna ljudi.

 Expo 2025 u Osaki
Foto: EXPO 2025 Osaka

“Očekuje se da hrvatski paviljon na originalan, prepoznatljiv i upečatljiv način izrazi mogući doprinos Hrvatske ostvarivanju jednog ili više Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Od sudionika natječaja se pritom očekuje fokusiran pristup i jasno prikazana tema, prezentirana na način da korespondira s posebnostima hrvatskog geografskog i kulturnog konteksta na raskršću Mediterana i Srednje Europe.

Temeljena na jednom od ciljeva održivog razvoja, ona treba biti jasna i specifična, atraktivna širokom krugu posjetitelja… Očekuje se racionalan koncept koji se u velikoj mjeri može proizvesti u Hrvatskoj, transportirati i montirati na lokaciji, te se velikim dijelom ponovno iskoristiti”, stoji u obrazloženju natječaja.