Vijesti | 25 travnja, 2024

Objavljeni dobitnici najvažnije arhitektonske nagrade u Europi

U konkurenciji za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe bila su 362 rada iz 38 zemalja

Autor: Haus

Objavljeni su dobitnici nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe za 2024. godinu. U glavnoj kategoriji najbolje arhitekture pobijedio je projekt ‘Studentski paviljon TU’ u Braunschweigu u Njemačkoj, odnosno arhitekti Gustav Düsing i Max Hacke. U kategoriji mladih autora najbolji je madridski ured SUMA arquitectura, odnosno njihova ‘Knjižnica Gabriel García Márquez’ u Barceloni.

Radi se o najprestižnijoj europskoj arhitektonskoj nagradi koja se dodjeljuje od 1987. godine, a zajedno ju organiziraju Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe. 

U finalu se ove godine našlo sedam radova, od 362 pristigla iz 38 europskih zemalja. Svi su birani i nominirani uz pomoć mreže neovisnih stručnjaka i arhitektonskih udruga iz cijele Europe. Oni su pažljivo probrane projekte poslali stručnom žiriju na razmatranje, nakon čega je sedmeročlani žiri izbor smanjio na njih 40, potom na sedam (pet ih je bilo u konkurenciji za glavnu nagradu, dva za nagradu za mlade autore), te na kraju na pobjednička dva.

Hrvatski projekti u užem izboru

Inače, ovo je bio prvi put od 2011. godine da su u uži izbor ušli i projekti iz Hrvatske, i to čak njih tri. Oni su: Ekološka farma crnih slavonskih svinja fajferica studija SKROZ (Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Zvonimir Marčić), Jašionica * ZK odjel Općinskoga građanskog suda u Zagrebu – Gruntovnica arhitekta Davora Bušnje te Vidikovci i Centar za posjetitelje Lonjskog polja studija Roth&Čerina (Mia Roth-Čerina i Tonči Čerina).

Udruženje hrvatskih arhitekata nacionalni je nominator za EUmies Awards, dok ovogodišnji međunarodni stručni žiri čine: Frédéric Druot (predsjednik), cijenjeni hrvatski arhitekt Hrvoje Njirić, Martin Braathen, Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová i Sala Makumbundu. Svečana dodjela održat će se 13. i 14. svibnja 2024. u Miesovom paviljonu u Barceloni. U nastavku vam donosimo pregled finalista, na čelu s ovogodišnjim pobjednicima.

Pobjednik u glavnoj kategoriji: Studentski paviljon TU Braunschweig; Njemačka – Gustav Düsing i Max Hacke (Berlin, Njemačka)

*foto: Iwan Baan

Pobjednik u kategoriji mladih autora: Knjižnica ‘Gabriel García Márquez’; Barcelona, Španjolska – SUMA arquitectura (Madrid, Španjolska)

*foto: Photo by Jesús

Ostali finalisti u glavnoj kategoriji:

Gradska galerija suvremene umjetnosti ‘Plato’; Ostrava, Češka – KWK Promes (Katowice, Poljska)

*foto: Jakub-Certowicz


Dogradnja i adaptacija samostana sv. Franje; Sainte-Lucie-de-Tallano, Francuska – Amelia Tavella Architectes (Aix en Provence, Francuska)

*foto: Thibaut DiniŠkola ‘Reggio’; Madrid, Španjolska – Andres Jaque / Office for Political Innovation (Madrid, Španjolska)

*foto: José Hevia


‘Hage’; Lund, Švedska – Brendeland & Kristoffersen architects (Oslo, Norveška)

*foto: Thomas Skinnemoen i Peter Westrup


Drugi finalist u kategoriji mladih autora:

Trg i Centar za turiste; Piódão, Portugal – Branco del Rio (Coimbra, Portugal)

*foto: Frederico Martinho i do mal o menos