Nekretnine | 25 travnja, 2024

Zagrepčanka: ‘Čovjek je kupio stan za 98.000 eura, stavio kauč i krevet i sad ga prodaje za 275.000’

Prenosimo iskustvo djevojke iz Zagreba koja je u potrazi za stanom iz prve ruke svjedočila ovom suludom scenariju

Autor: Haus

Facebookom se širi status Zagrepčanke čije je iskustvo još jednom podcrtalo stanje s cijenama nekretnina u Hrvatskoj. Djevojka, s kojom smo se čuli i koja je zamolila da ne prenosimo njezin identitet, opisala je cjenovni put jednog stana na zagrebačkoj Knežiji; od 98 tisuća eura, za koliko se prodavao prije četiri godine, do 275 tisuća eura za koliko se prodaje danas. U nastavku, uz njezino odobrenje, prenosimo status.


“Prije 4 godine sam započela potragu za vlastitim stanom. Prvi stan koji sam išla gledati bio je na Knežiji. Stan je imao 54 m2, nalazio se na 5. katu bez lifta u zgradi koja je izgrađena 1968. godine. Oglašena cijena bila je 98.000 €. U tom trenutku to je za mene bio poprilično visok iznos budući da sam procijenila da stan treba renovirati. U međuvremenu se dogodila pandemija, rat u Ukrajini, inflacija i to je naravno utjecalo promjenom i povećanjem cijena na tržištu.

Bilo kako bilo, netko drugi je odlučio kupiti stan i preprodati ga. Novi vlasnik je odlučio da stan neće adaptirati. Kupio je novi kauč i bračni krevet te ga je prije nekoliko mjeseci oglasio za 170.000 € (ako se dobro sjećam). Jučer sam slučajno opet nabasala na taj oglas i vidjela da se stan prodaje za 275.000€. Ne mogu vam opisati taj osjećaj iznenađenja, bespomoći i ljutnje.

Ne znam zašto, ali odlučila sam nazvati oglašivača. Pitala sam ga jel kupio stan za 98.000 €, rekao je da je. Pitala sam ga jel se u međuvremenu ugradio lift. Rekao je da nije. Pitala sam ga može li mi pojasniti zašto je cijena toliko visoka. Rekao mi je da je on tako odlučio.

Mirno, ali u teškoj tremi rekla sam mu da mislim kako bi se trebao sramiti. Rekao mi je da se on ne srami. To je njegov stan i on za njega može tražiti i 500.000€ ako želi. Naravno, jasno je i meni i njemu da se stan neće tako skoro prodati, ali za mene je ovo bio dokaz kako je cijela situacija s poremećajem na tržištu nažalost izvukla ono najgore iz ljudi.

Usput, vlasnik je kao naslovnu sliku oglasa, ali i kao dekorativni element na svoj zid objesio majmunčića koji nas malo nasmijava, ali nam se i malo ruga. Baš zato, ova država mora što prije reagirati i donijeti ozbiljnu stambenu politiku prije nego što izgubi svoje stanovnike.


Foto: Facebook post/screenshot