Zeleno | 20 ožujka, 2024

Nizozemci su stvorili zidne obloge od kukuruza. Izgledaju odlično

Kompanija je pronašla način kako od odbačenih klipova kukuruza stvoriti materijal za završnu obradu unutarnjih zidova. CornWall se konstantno može reciklirati i ponovno koristiti, a dolazi u osam boja i dvije veličine

Autor: Haus

U eri recikliranja, kompanije diljem svijeta svakodnevno pokušavaju stvoriti taj jedan – prijelomni proizvod koji bi mogao promijeniti njihovu industriju. Nizozemskom StoneCyclingu to je možda pošlo za rukom. Nedavno su predstavili rezultat suradnje s belgijskom kompanijom Circular Matters; zidne obloge od kukuruza. Zvuči suludo, ali zapravo nije.

CornWall su obloge za interijer koje se rade od odbačenih klipova kukuruza, a koji prešanjem i grijanjem postaju ekološki daleko prihvatljiviji izbor od keramičkih ili drugih kompozitnih materijala. Osim što se radi o organskom biootpadu koji je razgradiv, jednom kad mu istekne vijek trajanja naprosto se može ponovno obraditi i postati – nova obloga.

Obloga dolazi u osam boja Foto: StoneCycling

Klipovi kukuruza koji se bacaju

Tako barem tvrde u StoneCyclingu, amsterdamskoj tvrtki u čijem je laboratoriju nastala ova potencijalno velika inovacija. CornWall, kako su objasnili iz tvrtke, nastaje iz biljne biomase, a izvor je jezgra kukuruza koja se nabavlja diljem Zapadne Europe.

Koriste se ogoljeni klipovi kukuruza Foto: StoneCycling
Klipovi se melju, prešaju i toplinski obrađuju, čime se dobiva čvrsti materijal Foto: StoneCycling

Ogoljeni klipovi kukuruza, koji se najčešće smatraju otpadom nakon žetve ili se eventualno koriste za potpalu, postaju zidne obloge u radionici u Antwerpenu. Tamo ih StoneCyclingov belgijski partner, Circular Matters, preša i zagrijava na 150 stupnjeva Celzijevih kako bi dobili ovaj čvrst i stabilan materijal kojim se mogu oblagati unutarnji zidovi i namještaj.

Proces proizvodnje

Kako se točno radi? Klipovi se prvo suše, potom melju u biomasu kojoj se zatim dodaje biorazgradivi pigment. Mješavina se preša i obrađuje pod visokom temperaturom, do 150 stupnjeva Celzijusa. Iz kompanije napominju da se proces grijanja odvija s pomoću električne energije koja uglavnom dolazi iz solarnih panela na krovu proizvodnog pogona.

Ploče se mogu koristiti na zidovima i namještaju Foto: StoneCycling

Nakon prešanja, materijal se reže u odgovarajuće veličine i obrađuje vodonepropusnim premazom na biološkoj bazi. Veličine ploča se dvije: 600 x 600 x 4 mm i 300 x 600 x 4 mm.

Jedna tekstura, osam boja, dvije veličine

Kolekcija zasad uključuje jednu teksturu, osam boja i dvije veličine, a u planu je još tekstura. CornWall se, tvrde, lagano postavlja na površine bez korištenja ljepila, zbog čega ga se jednog dana – ako ga se želi prebaciti na neku drugu površinu u stanu, uredu ili lokalu, lako može skinuti i premjesti.

Foto: StoneCycling

Koliko košta? “Cijena je usporediva s cijenom kvalitetne keramičke pločice. Međutim, troškovi obrade i troškovi uklanjanja i odlaganja, kad im jednom istekne vijek trajanja, znatno su niži”, odgovaraju iz kompanije koja dostavlja u Europu i Ameriku.