Vijesti | 22 travnja, 2024

Jarun od danas najveća zona bez automobila u Zagrebu

‘U zonu RSC-a Jarun više nije dozvoljen ulaz osobnim vozilima, kako bi bila sigurnije i zdravije okruženje za pješake, bicikliste, rolere i rekreativce’, rekao je Tomašević

Autor: Haus

Rekreacijsko-sportski centar Jarun od danas postaje zona bez automobila, i to najveća u Zagrebu, najavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“U zonu bez automobila ulaz osobnim vozilima više neće moći biti moguć, kako bi Jarun bio sigurnije, zdravije i ugodnije okruženje za pješake – izletnike, bicikliste, rolere, aktivne sportaše i rekreativce”, rekao je Tomašević, a stoji na stranicama Grada Zagreba.

Prometovanje motornim vozilima bit će dopušteno iznimno vozilima s dozvolom i to za korisnike kao što su članovi sportskih saveza i klubova koji djeluju na RSC Jarun, fizičke i pravne osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i imaju sjedište ili poslovni prostor na RSC Jarun, ribiči s godišnjom ribolovnom dozvolom, kao i osobe s invaliditetom.

Besplatan parking na obodu

Oko jezera Jarun nastavit će voziti bus ZET-a, a na obodu će biti dostupan besplatan parking za sve one koji se odluče na dolazak automobilima do same zone.

“Kako bismo pripremili građane na uspostavu zone bez automobila na jezeru Jarun, posljednjih godinu dana svaki posljednji vikend u mjesecu bio je Dan bez automobila na Jarunu. Da smo u promjeni navika uspjeli, govori podatak da se tijekom protekle godine broj ulazaka automobila na RSC Jarun prepolovio”, dodao je Tomašević.

Ujedno, Grad je pokrenuo izradu prostorno-programske studije koja će oblikovati budući razvoj RSC Jarun, te izradu studije odmuljivanja, s obzirom na potrebe jezera koje ima status nacionalnog veslačkog centra, javljaju. Inače, zabrana je krenula prigodno baš danas, na Dan planeta Zemlje.