Vijesti | 7 lipnja, 2024

Brick Award 2024.: ovo su najinovativniji novi projekti od opeke na svijetu

Jedanaestu godinu zaredom, u Beču, održana je međunarodna dvogodišnja nagrada Brick Award, koju je 2004. godine utemeljio Wienerberger

Autor: Haus

Wienerberger, vodeći dobavljač inovativnih i održivih građevinskih rješenja, već više od dva desetljeća organizira prestižnu međunarodnu nagradu Brick Award. Ova nagrada, koja se dodjeljuje svake dvije godine, slavi izvanredna postignuća u arhitekturi od opeke, ističući transformativnu moć ovog materijala u suvremenom dizajnu.

Prvi put pokrenuta 2004. godine, nagrada Brick Award pruža platformu za arhitekte i dizajnere da predstave svoje inovativne i kreativne projekte široj međunarodnoj publici. Iako je Wienerberger organizator nagrade, sudjelovanje ne zahtijeva korištenje njihovih proizvoda, čime se osigurava neovisnost i objektivnost natjecanja.

Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija: “Feeling at home”, “Living together”, “Working together”, “Sharing public spaces” i “Building outside the box”. Pobjednici svake kategorije, kao i ukupni pobjednik, biraju se na temelju kriterija kao što su estetika, održivost i inovativnost.

Foto: Nick Kane
International Rugby Experience, Niall McLaughlin Architects Foto: Nick Kane

Na ovogodišnjem 11. izdanju Brick Awarda, održanom 6. lipnja 2024. u Beču, prijavljeno je 743 projekata iz 54 zemlje. Međunarodni žiri, sastavljen od pet renomiranih arhitekata: Christelle Avenier (Francuska), Christine Conix (Belgija), Ingrid van der Heijden (Nizozemska), Wojciech Malecki (Poljska) i Boonserm Premthada (Tajland).

Foto: Federico Kulekdjian
M 5605, Estudio Arqtipo Foto: Federico Kulekdjian

Među 50 predselektiranih nominiranih projekata, žiri je odabrao pobjednike u svakoj od pet kategorija: Feeling at home, Living together, Working together, Sharing public spaces i Building outside the box te ukupnog pobjednika. Osim toga, dodijeljena je i glavna nagrada koja je nadmašila standarde estetike, održivosti i inovativnosti.

Foto: Luis Diaz Diaz
Types of Spaces, Hanghar Foto: Luis Diaz Diaz

Ove godine, glavna nagrada pripala je britanskom studiju Níall McLaughlin Architects za njihov projekt “International Rugby Experience” u Limericku, Irska, koji je također osvojio nagradu u kategoriji “Sharing public spaces”. Ovaj izložbeni i multifunkcionalni centar posvećen ragbiju inspiriran je poznatim crkvama Limericka, a istovremeno zadržava moderan estetski pristup, čime se savršeno uklapa u okolinu i dodatno je estetski obogaćuje.

Foto: Ros Kavanagh
Electrical Supply Board Headquarters, Grafton Architects & O Mahony Pike Foto: Ros Kavanagh

Nagrada u kategoriji “Feeling at home” otišla je paragvajskom studiju Equipo de Arquitectura za njihov projekt “Intermediate House”, koji koristi blokove od komprimiranog tla za nisko-emisijsku kontrolu temperature. Argentinski tim Estudio Arqtipo osvojio je nagradu u kategoriji “Living together” za projekt koji kombinira deset stambenih jedinica na uskom kutnom zemljištu, svakoj jedinici pružajući privatni vanjski prostor.

U kategoriji “Working together”, irski studiji Grafton Architects i O’Mahony Pike Architects osvojili su nagradu za novu poslovnu zgradu za Electricity Supply Board of Ireland, koja uspješno spaja moderne građevinske standarde s povijesnom estetikom Dublina. Nagrada u kategoriji “Building outside the box” pripala je zajedničkom projektu španjolskog studija HANGHAR i meksičkog studija PALMA za privremenu umjetničku konstrukciju od opeke pod nazivom “Types of Spaces” u španjolskom gradu Logroño.


Ako Vas zanimaju natječaji, predlažemo nedavno objavljen tekst o dobitnicima UHA-ine godišnje nagrade