Projekti | 1 travnja, 2024

Beogradski ured projektirao iznimnu kuću u Istri: ‘Iskoristili smo starinu koju vlasnici nisu htjeli’

Vila Krasica IB nalazi se u mjestašcu Krasica, na izazovnom terenu. Predrag Milutinović za Haus otkriva detalje

Autor: Petra Smoljak

‘Potrebno je iskoristiti sve što nađete na lokalitetu jer vas svaki teren ograničava u nekom pravcu, ali ako to što imate iskoristite kako treba onda nedostaci postaju prednost’

U malenom istarskom mjestu Krasica, na potezu između Buja i Grožnjana, izgrađena je moderna vila Krasica IB, nastala prema projektu arhitekta Predraga Milutinovića, vlasnika beogradskog arhitektonskog studija MAPA architects. U razgovoru s gospodinom Milutinovićem doznali smo više o cijelom projektu, njegovim arhitektonskim rješenjima, te željama klijenata koji su tu kuću od 357 četvornih metara prvotno zamislili kao obiteljsku vilu za odmor i druženje s prijateljima, a u poznijim godinama vjerojatno i kao mjesto za stanovanje.

“Moj klijent je ciljano tražio zemlju u zaleđu Istre i to u blizini vinarije Clai zbog prijateljskog odnosa s tim vinarima. Želio je pronaći lokalitet koji ima lijep pogled i to mu je, naravno, bilo važnije od same konfiguracije terena”, počinje priču Milutinović i dodaje da je njegov klijent pronašao teren od 1500 kvadratnih metara koji se nalazi pod kosinom. Parcela je, govori, srcolikog oblika i prilično je uska što je zapravo bio izazov za projektiranje vile.

Kuća ima 357 četvornih metara Foto: Miloš Martinović

„Izazov je bio stvoriti puno sadržaja na parceli uvjetovanoj oblikom, položajem i s velikom neravninom na jednoj strani. Izvođenje je bilo pomalo izazovno iz sličnih razloga organizacije i logistike kao i malo slobodnog manevarskog prostora. Zanimljivo je i da se na terenu nalazila i jedna stara trošna kamena kuća koja je bila u stanju za rušenje, a svojom pozicijom i veličinom nije odgovarala klijentovim zahtjevima. Iako su je odlučili srušiti, Milutinović je želio zadržati neke njezine elemente, pa je stari kamen iskoristio kod gradnje nove kuće koju je zamislio na drugoj poziciji na zemljištu.

Milutinović je iskoristio kamen stare kuće Foto: Miloš Martinović

Iskoristili kamen stare kuće

“Potrebno je iskoristiti sve što nađete na lokalitetu jer vas svaki teren ograničava u nekom pravcu, ali ako to što imate iskoristite kako treba onda nedostaci postaju prednost”, objašnjava Milutinović koji je stari kamen kuće iskoristio za kaskade i potkonstrukciju kako bi se riješila denivelacija terena, a iskoristio se i za izgradnju unutarnjeg zida trijema nove kuće, pa se, govori, to simbolično može gledati i kao produžetak stare kuće s aneksom novog objekta.

Kuća je projektirana kao jednostavna linearna struktura s nekoliko kubusa Foto: Miloš Martinović

“Zapravo smo napravili novu interpretaciju kuće za odmor na terenu okruženom autohtonim maslinicima i vinogradima”, kaže Milutinović koji je odradio idejni projekt, te dizajn interijera, a njegovi kolege iz Rijeke odradili su glavni projekt potreban za dozvolu i izgradnju. S prvim idejnim rješenjima krenuli su negdje 2015. godine, a vila je završena 2021. godine.

‘Uspjeli smo iz gotovo svake prostorije u kući dobiti taj fantastičan pogled’ Foto: Miloš Martinović

“Dakle, baš u vrijeme korone, pa je izgradnja trajala nešto više od dvije godine. Klijenti su sami pronašli izvođače, a ja sam povremeno dolazio nadgledati gradnju u početnim fazama”, objašnjava Milutinović i dodaje da su klijenti nadgledali i dogovarali sve ostalo s izvođačima, pa o samom izvođenju radova ne može govoriti.

Foto: Miloš Martinović
Foto: Miloš Martinović

Vlasnici htjeli da sve sobe gledaju na Motovun

Inače, kuća je projektirana kao jednostavna linearna struktura s nekoliko kubusa koji se oslanjaju na potporni zid izgrađen od starog kamena, a gornji kubus oslobađa prostor trijema ispod gornjeg kata, tvoreći tako pojas unutarnjeg dvorišta. Dužom stranom kuća je okrenuta prema jugu i gleda na Grožnjan i vinariju Clai dok je stražnjom stranom okrenuta prema sjeveru što je zapravo, naglašava Milutinović, idealna pozicija.

Želja klijenta bila je da sve sobe na katu gledaju prema Motovunu Foto: Miloš Martinović

“Kao što sam već spomenuo sama lokacija bila je prilično uska, pa je bilo i malo manevarskog prostora za poigravanje, ali smo uspjeli pronaći rješenje. Želja klijenta bila je da sve sobe na katu gledaju prema Motovunu, prema otvorenom horizontu, pa smo osmislili taj dugačak kubus koji je smješten u pravcu parcele, a dio ispod kubusa iskoristio sam kao veliki natkriveni trijem od nekih 120 kvadrata”, govori arhitekt.

‘Nastojali smo napraviti interijer sa što manje ukrasa’

U donjem dijelu kuće, odnosno u prizemlju nalazi se ostava za vina, blagovaonica, dnevni boravak i kuhinja koje imaju izlaz na trijem, pa se u proljeće i ljeto vanjska i unutarnja kuhinja mogu povezati u jednu cjelinu. Prizemlje i vanjski prostor rezervirani su i za verandu, saunu, tuševe i grijani infinity bazen, a u stražnjem dijelu dvorišta, sjedenje je organizirano oko vanjskog kamina.

‘Nastojali smo izgraditi interijer sa što manje ukrasa’ Foto: Miloš Martinović

Na gornjem katu, objašnjava, nalaze se četiri spavaće sobe s kupaonicama i terasama, te zajednički prostor koji je galerijom povezan s dnevnim boravkom u prizemlju. “Nastojali smo izgraditi interijer sa što manje ukrasa koristeći sirove građevinske materijale uz minimalistički pristup. Željeli smo oblikovati prostore čisto i jednostavno, jer je kuća otvorena prema vanjskom prostoru”, govori Milutinović i dodaje da su od materijala koristili kamen, beton, staklo, aluminij i drvo.

Nisu korišteni specijalni suvremeni materijali

“Sve su to minimalistički materijali i nisu korišteni specijalni suvremeni materijali. Primjerice, u kući su stropovi od betona, podovi na terasi su od kamene obloge, strop na trijemu obložen je sibirskim arišem, podovi u kući su u hrastovom parketu, a pokretne žaluzine na terasama soba na katu su od aluminija u boji su masline, a postavljene su kao povučena linija kako bi se objekt bolje stopio s okolišem”, objašnjava.

Korišteni su sirovi građevinski materijali uz minimalistički pristup Foto: Miloš Martinović

Milutinović je također radio i unutarnje uređenje, no i u tom su segmentu, govori, vlasnici sudjelovali. “Imali su naravno neke svoje želje i zahtjeve, pa smo kuhinju, kupaone i izbor namještaja radili u sinergiji”, govori i dodaje da su za ovu kuću u Krasici 2022. godine osvojili njemačku nagradu Iconic Awards za inovativnu arhitekturu, a 2021. i regionalnu nagradu Big See Architecture Award.

Izazovi vrlo zahtjevne parcele

Milutinović priznaje da mu je bio izazov projektirati Vilu Krasicu jer bi se na tom lokalitetu očekivala kamena kuća, a investitor je želio nešto drugačije i suvremeno što je podrazumijevalo da su sve sobe otvorene i da imaju velike staklene stijene s kojih kojoj puca pogled prema maslinicima i vinogradima.

Arhitekt Predrag Milutinović Foto: Nebojša Babić

“Samim time nismo mogli projektirati po starim principima. To je suvremena arhitektura jer u nekoj standardnoj ili tradicionalnijoj arhitekturi ne bismo mogli dobiti tu otvorenost. Uspjeli smo iz gotovo svake prostorije u kući dobiti taj fantastičan pogled i osjećaj kao ste ste stopljeni s vanjskim prostorom. I to je bio izazov za napraviti na prilično zahtjevnoj parceli”, govori.

Inače, Vila Krasica IB u Istri prvi je projekt koji je Milutinović radio u Hrvatskoj, a otada je njegov arhitektonski studio odradio i hotel Tvrđa u Osijeku, te rekonstrukciju jedne stare vile u Primoštenu, a trenutno radi i na hotelu Royal u centru Osijeka koji će biti dio jednog poznatog luxurious svjetskog lanca.

Vila Krasica je prvi projekt koji je Milutinović radio u Hrvatskoj Foto: Miloš Martinović