Nekretnine | 20 ožujka, 2024

U centru Zagreba prodaje se povijesna zgrada. Bit će uzbudljivo pratiti što će postati

Radi se o rijetkom objektu, smještenom na spoju Tkalčićeve, Kožarske i Radićeve ulice. Vlasnica se nada da će novi kupac otvoriti hotel

Autor: Haus

U Zagrebu se prodaje rijedak objekt, povijesna kuća smještena na spoju Tkalčićeve, Kožarske i Radićeve ulice. Radi se o zgradi od 1347 m2 i pet etaža, od kojih je najdonja, prizemlje, otvorena prema Tkalčićevoj, dok je glavni ulaz iz Kožarske.

Iako sadašnja vlasnica zgrade priželjkuje da se tamo uskoro otvori hotel, iz agencije koja prodaje nekretninu, gdje je interno zovu ‘Hotel Tkalča’, napominju da je mogućnosti više.

Povijesna zgrada koja se prodaje u centru Zagreba
Zgrada se nalazi između Tkalčićeve, Kožarske i Radićeve ulice u Zagrebu Foto: Vjekoslav Skledar

Par je htio otvoriti hotel

“Mjesto je idealno za boutique hotel, ali novi vlasnici od objekta mogu stvoriti i stanove, apartmane, ugostiteljski objekt koji gleda na Tkalčićevu, galeriju… Zgradu su naši klijenti, gospodin i gospođa, kupili prije desetak godina. Imali su velike planove, htjeli su otvoriti hotel s 20-ak soba. Napravili su i veliki dio renovacija, ali gospodin se nažalost razbolio, a kasnije i preminuo. Cijeli projekt je stao, a gospođa je sada odlučila prodati”, priča nam Andrea Malek iz agencije Property & more.

Pogled na zgradu s Radićeve ulice
Zgrada je izgrađena u 19. stoljeću, kao dogradnja dvorišnih krila palače Demetrovich u Radićevoj 32 Foto: Vjekoslav Skledar

Kako nam kaže, par je napravio kompletnu konstrukcijsku obnovu; iznutra su rađene nove deke, a cijeli objekt je ojačan. “U zid, odnosno stijenu uz koju se naslanja zgrada ubušena su željezna ojačanja. Postavljeni su i novi krov, novi prozori i uređena je istočna fasada”, objašnjava Malek te dodaje da je nekretnina renovirana prema uputama konzervatora, budući da se radi o kulturnom dobru.

Nekad korištena kao svratište

Zgrada je, priča Malek, po procjeni konzervatora izgrađena krajem dvadesetih godina 19. stoljeća, kao dogradnja dvorišnih krila palače Demetrovich u Radićevoj 32. Nekad je korištena i kao svratište.

Što se tiče cijene objekta, iz agencije mole sve potencijalne kupce da im se jave s upitom, no radi se o višemilijunskoj investiciji.

Pogled na zgradu s Tkalčićeve
Donja etaža gleda na Tkalčićevu Foto: Vjekoslav Skledar