Nekretnine | 20 ožujka, 2024

‘Svi očekuju veliki pad. Ali uvjeren sam, nekretnine u Hrvatskoj nikad neće biti jeftinije nego sad’

Provjerili smo kako ide prodaja najskupljeg stana u Hrvatskoj. I usput sa stručnjacima popričali o trenutnom stanju tržišta

Autor: Haus

‘Cijene će eksplodirati. Ovo je samo uvertira u trendove koji slijede. Trenutno se nalazimo u fazi nekretninske hibernacije’

Trenutno najskuplji stan na hrvatskom tržištu nalazi se na vrhu Centra Cvjetni u Zagrebu; penthouse koji se proteže kroz 440 četvornih metara i dvije etaže. Možda ste i čuli za njega –  cijena od nevjerojatnih osam milijuna eura, dakle preko 18 tisuća eura po kvadratu, bila je po svim medijima. I mjesecima nije padala.

Penthaus se u ponudi Biliškov Nekretnina nalazi već posljednjih nekoliko mjeseci, ali – uvjeravaju nas agenti – to nije neobično. Prodaja ovakvih nekretnina može potrajati do godine dana, pa i dvije, tvrde Jasna Biliškov Barun i Ivo Barun iz Biliškov Nekretnina

I uvjereni su – veća korekcija cijene neće biti potrebna. Kako za ovu, tako i za mnoštvo drugih ekskluzivnih nekretnina u Hrvatskoj. Dapače, očekuju rast. 

Najskuplji stan u Hrvatskoj prodaje se za 8 milijuna eura Foto: Biliškov nekretnine

‘Luksuzne nekretnine bit će još vrjednije’

No, najprije treba objasniti o kakvom se ovdje stanu uopće radi. Četverosoban dvoetažni penthouse prodaje, kako se već pisalo, tvrtka Hoto Zrinjevac, u vlasništvu Krešimira Horvatinčića, sina Tome Horvatinčića koji je izgradio Centar Cvjetni. Nalazi se na šestom i sedmom katu kompleksa, na zatvoreni dio otpada oko 320 kvadrata, a ostalo su vrtovi i terase koji ga okružuju. Na dvije etaže nalaze se tri spavaće sobe, nekoliko garderoba, dvije kupaonice, jedan WC; dnevni boravak, kuhinja, wellness… 

Stan u Centru Cvjetni prodaje se za osam milijuna eura
Stan se nalazi u Centru Cvjetni Foto: Biliškov nekretnine

Ukratko, impresivan je. No, i sumanuto skup. Ipak, gospodin Barun uvjerava da ovakve nekretnine, usprkos zatišju koje se polako događa na tržištu, neće doživjeti pad. Dapače, s vremenom očekuje daljnji rast. 

“Mišljenja sam da će luksuzne nekretnine biti još vrjednije, da će im cijene rasti. Kupci ovakvih nekretnina (mi u branši zovemo ih odlikaši) uvijek prate trendove i žele imati najbolje”, govori nam.

Najskuplji stan u Hrvatskoj ima tri spavaće sobe
Na dvije etaže nalaze se tri spavaće sobe, nekoliko garderoba, dvije kupaonice, dnevni, kuhinja, wellness…  Foto: Biliškov nekretnine

Korekcija cijena neće biti za ekskluzivne nekretnine

Isto smatra i gospođa Barun Biliškov. “Korekcija cijena neće se dogoditi za ekskluzivne nekretnine na top lokacijama. Te nekretnine uvijek imaju svoju vrijednost i svoje kupce”, govori te dodaje da u Hrvatskoj nedostaje luksuznih projekata i nekretnina.

A što se tiče cijene ovog zagrebačkog penthousea, ona se, smatraju, ne bi trebala spuštati za više od standardnih pet do deset posto. 

“U slučaju ovakve nekretnine smanjenje cijene savjetujem tek kada ozbiljan kupac da ponudu koja je možda 5 do 10 posto niža od navedene cijene… Na tašte spuštanje cijene ovakvim nekretninama nema smisla. Cijena nije okidač koji motivira kupce ovog tipa nekretnina, već lifestyle”, tvrdi gospodin Barun.

Stan okružuju vrtovi i terase
Na zatvoreni dio otpada oko 320 kvadrata, a ostalo su vrtovi i terase koji ga okružuju Foto: Biliškov nekretnine

‘Cijene će u budućnosti eksplodirati’

S obzirom na prilično optimističan stav po pitanju luksuznih nekretnina, ove stručnjake pitali smo kakva su im očekivanja za hrvatsko tržište nekretnina, općenito. Iako mnogi predviđaju pad, oni ni ovdje ne predviđaju drastične promjene. Barem ne dugoročno.

Dapače, gospodin Barun na konkretno pitanje kako vidi budućnost hrvatskog tržišta nekretnina kroz idućih par godina, odgovara: “Eksplodirat će. Ovo je samo uvertira u trendove koji slijede. Trenutno se nalazimo u fazi nekretninske hibernacije gdje svi čekaju kako će se završiti situacija s Ukrajinom i kako će se razviti situacija u Pojasu Gaze… Međutim, istina je da nekretnine nikada neće biti jeftinije nego danas.

Novinari stalno priželjkuju taj famozni pad cijena, no to se nažalost neće desiti. Nakon kratke stagnacije tržište će opet rasti, vjerojatno ne po ovim stopama kao u posljednje dvije godine, ali realno je očekivati po par posto svake godine.”