Vijesti | 3 svibnja, 2024

Stvoren revolucionarni panel za gradnju; tanji je, lakši i ima bitno manji ugljični otisak

Novi proizvod dviju švedskih tvrtki spaja beton i drvo

Autor: Vjekoslav Skledar

Nešto manje od godinu dana nakon što su najavile zajednički rad na prototipu hibridnog građevinskog elementa, a koji se konstruira s betonom i drvetom kao osnovnim građevinskim materijalom, švedske tvrtke Heidelberg Materials Precast Contiga i Metsä Wood ovih su ga dana predstavile javnosti.

Rezultat kombiniranja betona s manjim ugljičnim otiskom i drveta je zapravo novi tip građevinskog elementa s visokom čvrstoćom i trajnošću te nižom težinom. Proizvod je takozvani sendvič element koji će, kako navode, odlično odgovarati fasadnim zidovima, prije svega zbog visoke otpornosti na atmosferilije i vjetar.

Sastoji se od Kerto LVL Q-panela, snažnog lameliranog furnira tvrtke Metsä Wood, kao nosivnog dijela jezgre panela i vanjskog panela od betona, značajno smanjenog ekološkog otiska, tvrtke Heidelberg Materials.

Foto: Heidelberg Materials Preca / Metsä Wood

Cilj je klimatski neutralan beton

“Čitava građevinska industrija prolazi kroz transformaciju, i dok je tranzicija prema klimatski neutralnom betonu do 2030. godine u punom jeku, radimo na nekoliko drugih vrijednih inicijativa kako bismo smanjili ugljični otisak građevinskih materijala. To uključuje smanjenje korištenja sirovina, ali i potreba da koristimo odgovarajuće materijale na pravom mjestu. Suradnja s tvrtkom Metsä Wood dio je te strategije, a hibridni elementi postat će vrijedno dodatno sredstvo u našem postojećem portfelju proizvoda od armiranog betona i čelika u bliskoj budućnosti,” kaže Daniel Eriksson, direktor u tvrtki Heidelberg Materials Precast Contiga.

Novi modul zida, kako su objasnili, ima oko 30–50% manji utjecaj na klimu od ekvivalentnog tradicionalnog betonskog zida, dok je istovremeno 60% lakši. Da bi testirali zid, tim je izgradio kuću isključivo koristeći spomenute elemente. Konstrukciju su ujedno opremili senzorima vlage kako bi pratili mikroklimu prostora.

Foto: Heidelberg Materials Preca / Metsä Wood

Nakon niza testova, zaključili su da bi tipična kuća koristeći ovaj sustav mogla smanjiti ukupan utjecaj na klimu za 15–25%. Naglašavaju da je panel posebno pogodan za zgrade s do pet katova, poput stambenih, uredskih, školskih ili zdravstvenih objekata.

Smanjenje emisije ugljičnog dioksida

“Europska unija cilja biti klimatski neutralna do 2050. godine; građevinski sektor može znatno doprinijeti postizanju ovog cilja, a mi osjećamo potražnju za klimatski pametnim rješenjima od strane građevinske industrije”, rekao je Håkan Arnebrant, voditelj razvoja poslovanja u Metsä Woodu, o proizvodu.

Foto: Heidelberg Materials Preca / Metsä Wood

„Jedna od prednosti ovog hibridnog elementa je da građevinski izvođači ne moraju mijenjati način gradnje s betonskim elementima, ali zato posredno mogu smanjiti emisije ugljičnog dioksida“, naglašava Arnebrant, te dodaje: „U isto vrijeme, zidovi mogu biti 50–75 milimetara tanji od zidova izgrađenih s konvencionalnim betonskim elementima, što znači mnogo dodatnih kvadratnih metara u zgradi.“