Vijesti | 11 travnja, 2024

Neobičan projekt talijanskih arhitekata: ‘Plutajući stakleni muzej’

Projektom će, nadaju se, podizati ekološku svijest diljem svijeta

Autor: Haus

Talijanski biro Luca Curci Architects ovih je dana predstavio neobičan projekt ‘Plutajući stakleni muzej’, a radi se o objektu od stakla koji će, nadaju se, podizati ekološku svijest diljem svijeta.

Projekt je osmislio međunarodni tim arhitekata i dizajnera, uz pomoć umjetne inteligencije. Građevina je inspirirana venecijanskom poviješću proizvodnje stakla, a kombinira tradicionalnu talijansku izradu s novim tehnologijama. “Muzej će biti utočište u kojem se povijest stakla susreće sa suvremenim eksperimentiranjem”, poručuju iz talijanskog studija.

Foto: Luca Curci Architects

Istraživali materijale kako bi bio ekološki prihvatljiv

Tim je pri izradi projekta istraživao različite materijale kako bi objekt bio ekološki prihvatljiv iznutra i izvana te kako bi se smanjio utjecaj na okoliš. U muzeju od 3800 m2 bila bi izložena suvremena umjetnička djela “kao sredstvo za pozivanje na kontemplaciju, razmišljanje i otkrivanje”. 

Projekt će biti predstavljen u nekoliko gradova koji su snažno pogođeni klimatskim promjenama, poput Dubaija, New Yorka, Hong Konga, Singapura i Busana. 

Foto: Luca Curci Architects

“Klimatske promjene sada utječu na sve zemlje na svim kontinentima. Danas teško remete nacionalna gospodarstva i zajednice, no sutra će još više. Vremenski obrasci se mijenjaju, razina mora raste, vremenske prilike postaju sve ekstremnije, a emisije stakleničkih plinova sada su na najvišim razinama u povijesti”, poručuju.

Foto: Luca Curci Architects

U talijanskom uredu su pritom prilično ambiciozni, pa tako na svojim stranicama pišu da će projekt, koji je navodno naručio privatni investitor, biti realiziran ove godine. U kojem obliku zapravo, gdje i kako, ne definiraju, ali i to je valjda dio čarolije.