Vijesti | 13 kolovoza, 2025
Michelin odsad nagrađuje najbolju arhitekturu među hotelima. U 5 nominiranih i Villa Nai 3.3 na Dugom otoku
Hotel je projektirao naš renomirani arhitekt i akademik Nikola Bašić
Autor: Vanja Došen
Vijesti | 13 kolovoza, 2025
Hotel je projektirao naš renomirani arhitekt i akademik Nikola Bašić
Autor: Vanja Došen
Michelin Architecture & Design Award novo je međunarodno priznanje ove svjetski renomirane organizacije koja odsad nagrađuje najbolje hotele svijeta i kroz prizmu arhitekture i dizajna. Ova nagrada prvi put se dodjeljuje u sklopu globalne Michelin Key Selekcije, a koja hotelima diljem svijeta dodjeljuje ključeve (jedan, dva ili tri), prema sličnom modelu kakav već desetljećima postoji za restorane s Michelin zvjezdicama.
Ove godine je za Michelin Architecture & Design Award nominirano tek pet hotela, a među njima je i hrvatski Villa Nai 3.3, u Žmanu na Dugom otoku.
Projekt našeg renomiranog arhitekta Nikole Bašića tako je dospio u zbilja usku selekciju, koju čine i Atlantis The Royal u Dubaiju – kompleks futurističkih tornjeva povezanih terasastim blokovima i vodenim instalacijama koje potpisuje studio Kohn Pedersen Fox; Shebara Resort u Saudijskoj Arabiji – skupina samoodrživih vila iznad koraljnog grebena koje je projektirao ured iz Dubaija Killa Design; Rosewood São Paulo u Brazilu – vertikalna šumska građevina obložena drvenim elementima i tisućama stabala, koju potpisuje Jean Nouvel; te Benesse House u Japanu – kombinacija muzeja i hotela koju je projektirao Tadao Ando.
Pobjednik će biti proglašen 8. listopada 2025. u Parizu, a utemeljenje ove nagrade rezultat je sve veće važnosti prostorne i estetske kvalitete u hotelijerstvu, pri čemu se kriteriji ne ograničavaju samo na razinu usluge i luksuza, već uključuju i originalnost koncepta, održivost, način uklapanja u lokalni kontekst te upotrebu materijala koji odražavaju identitet destinacije.
Hrvatska nominacija predstavlja primjer integracije arhitekture u okoliš na razini koja istodobno njeguje tradiciju i zadovoljava suvremene standarde održivosti. Villa Nai 3.3 izgrađena je gotovo u potpunosti od kamena izvađenog prilikom iskopavanja, oblikovana tako da slijedi reljef brda unutar maslinika, a zahvaljujući ukopanosti u teren vizualni utjecaj na krajolik sveden je na minimum.
Sustavi za vodu i energiju projektirani su prema načelima niskog ekološkog otiska, interijeri zadržavaju prirodne tonove i materijale, a svaki smještajni prostor (od njih osam) održava neposredan kontakt s okruženjem kroz terase i panoramski pogled. Time projekt istodobno funkcionira kao luksuzni hotel i studija održivog građenja prilagođenog mediteranskom podneblju.
Ljudi
Upoznajte fantastičnu Karlu, jedinu učenicu Stolarije u svojoj generaciji
Ljudi
U zelenom utočištu naše omiljene TV vrtlarice: ‘Ovdje učim kako stati i upijati’
Projekti
Nadogradnja stare zgrade: što kad izgleda ovako?
Projekti
Moj najdraži projekt: ‘Adaptacija starog stana u Splitu u kojem smo za prijateljicu dizajnirale namještaj’
Materijal
Startup izumio drvo jače od čelika. Upravo kreću u masovnu proizvodnju
TAGOVI: #dugi otok, #hotel, #michelin, #Michelin Architecture & Design Award, #villa nai 3.3
POVEZANI ČLANCI