1 pitanje | 20 ožujka, 2024

Smiju li se mobilne i montažne kuće graditi na poljoprivrednom zemljištu?

Donosimo kratku analizu kroz pitanje koje mnoge zanima: mogu li na poljoprivrednom zemljištu podići neki mali objekt za stanovanje

Autor: Haus

Gradnja montažne kuće na poljoprivrednom zemljištu je moguća, ali postoje pravila. Ako je namijenjena za gospodarske ili poljoprivredne svrhe, postavljanje je moguće, no ako je namijenjena za stambeno korištenje, treba uzeti u obzir prostorni plan područja gdje ste kupili zemljište.

Izvan građevinske zone naselja gradnja zahtijeva ozbiljan trud pri snalaženju kroz administrativne propise, kako biste bili sigurni da ste i dalje unutar okvira dopuštenoga, a koje je definirano Zakonom o gradnji.

A što je s mobilnim kućicama?

Mobilne kućice manje od 15 kvadratnih metara nisu smatrane građevinama prema Zakonu, stoga za njih nije potrebna građevinska dozvola. Naime, definicija građevine prema spomenutom zakonu kaže da je to s tlom povezan sklop koji je nastao građenjem. No, uvjeti mogu varirati ovisno o lokalnim propisima, stoga je ipak uputno kontaktirati nadležni ured grada ili općine, nerijetko kilometarskog naziva, poput upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša. Na poljoprivrednom zemljištu, ako mobilna kućica nema priključak na infrastrukturu poput vode i struje, često nije potrebna građevinska dozvola, ali opet, treba provjeriti lokalne propise. 

Ako pak planirate postaviti mobilnu kućicu na poljoprivrednom zemljištu, zakonski, ako mobilna kućica na kotačima nema priključak na osnovnu infrastrukturu, može se postaviti na poljoprivredno zemljište bez građevinske dozvole. No, uvjeti se mogu značajno razlikovati od općine do općine, zato je doista važno provjeriti lokalne propise. Kontakt s općinskim urbanizmom može pružiti jasnoću oko pravila i dozvola.

Važno je pitati lokalnu vlast

Ako razmišljate o postavljanju ovih objekata, ključno je savjetovanje s lokalnim vlastima kako biste bili sigurni da se pridržavate svih propisa i uvjeta. Ovo će vam osigurati miran proces gradnje i spriječiti neželjene probleme u budućnosti.