Zeleno | 20 ožujka, 2024

Ovo je nova zgrada u turskoj pustinji. Okružena je s 3,2 milijuna solarnih panela

U turskoj dolini Karapinara podignuta je kontrolna zgrada energetske kompanije Kalyon Enerji. Jednako je impresivna kao polje solarnih kolektora koji je okružuju

Autor: Haus

Usred vječnim suncem okupane doline Karapinar na jugu Turske, arhitektonska kuća Bilgin Architects nedavno je dovršila izgradnju kontrolne zgrade za kompaniju Kalyon Enerji, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, prije svega izgradnjom ogromne plantaže solarnih panela.

Nova zgrada oklopljena je fasadom od reflektivnih panela od nehrđajućeg čelika, što je čini potpuno utopljenom u neposredni okoliš i istovremeno istaknutom skulpturom u pomalo ogoljenom krajoliku.

Na području od 20 četvornih kilometara

Građevina je smještena unutar područja površine 20 četvornih kilometara koje je odvojeno za projekte obnovljivih izvora energije. Strateški je smještena na pristojnoj udaljenosti od solarnih panela kojima upravlja kako im ne bi zaklanjala sunčevu svjetlost.

Visoko reflektivna fasada ujedno funkcionira poput ogledala i odražava nebo te okolni teren. Arhitekti su zgradu zamislili kao “produžetak za 3,2 milijuna solarnih panela pod njezinom kontrolom, kao svojevrsni brak tehnologije i prirode”, prenosi Designboom.

Posebno dizajnirana fasada

Osim estetske uloge, fasada je dizajnirana tako da pridonosi energetskoj efikasnosti upravne zgrade kompanije. Sekundarni sloj od 7200 panela od nehrđajućeg čelika, s raznovrsnim razinama prozirnosti, funkcionira kao štit protiv izravne sunčeve svjetlosti i minimizira apsorbciju topline. Ta reflektivna površina aktivno se transformira kroz dan i prilagođava se sunčevoj aktivnosti. Kada padne noć, fasada se transformira tako da se izvana može vidjeti osvijetljeni interijer te impozantno unutarnje dvorište.

Naime, u srcu zgrade nalazi se rascvjetalo dvorište, koje pruža dramatičan kontrast suhom i gotovo beživotnom okolišu. Vrt sačinjavaju vrlo otporne biljke koje ne zahtijevaju mnogo brige i pažnje i zaposlenicima pruža kratkotrajni bijeg od neoprostive klime koja vlada u tom dijelu Anatolije.