Dizajn | 26 travnja, 2024

Švicarski fakultet predstavio namještaj od spužve; mali komad ubacite u vodu i izraste u stolac

Kolekcija nazvana Under Pressure Solutions, ili UPS, predstavljena je na sajmu namještaja u Milanu

Autor: Haus

Istraživači švicarskog fakulteta ÉCAL (Fakultet za umjetnost i dizajn Lausanne) stvorili su namještaj od spužve koji se mora namočiti u vodi da bi postigao svoj finalni oblik. 

Kolekcija nazvana Under Pressure Solutions, ili UPS, predstavljena je na upravo održanom sajmu namještaja u Milanu, a izrađena je od tankih, stisnutih listova celulozne spužve, zbog čega je namještaj moguće zapakirati u male pljosnate pakete. Neki su toliko mali, tvrde proizvođači, da stanu u poštanski sandučić, što bitno olakšava dostavu.

Kolekcija se sastoji od 16 komada Foto: Jasmine Deporta/ECAL

U nekoliko sekundi postiže zamišljeni oblik

Jednom kada stigne, namještaj se treba natapati u vodi, nakon čega postiže 10 puta veći volumen od onog u kojem je prvotno dostavljen. I to u svega nekoliko sekundi. 

Kad se stolac, fotelja, stol ili stalak za vino ocijedi, ostavlja se da se osuši, odnosno stvrdne. Rezultat je čvrst komad namještaja koji, prema istraživačima, “može podnijeti težinu osobe i, po pitanju izdržljivosti, nadmašuje konvencionalnu plastičnu pjenu”.

Stolić Foto: Jasmine Deporta/ECAL
Foto: Jasmine Deporta/ECAL

Kad se smoči ponovno postaje fleksibilna

Spužva se, objašnjavaju, dobiva iz ostataka drva, a snagu joj daju ona ista celulozna vlakna koja drvo koristi za jačanje debla i grana.

“Celuloza je dio prirode pa, poput stabla, može biti fleksibilna i jaka u isto vrijeme”, rekao je ÉCAL-ov istraživač i industrijski dizajner Christophe Guberan za Dezeen.

Foto: Marvin Merkel/ECAL

Kad ih se poprska, komadi ponovno postaju fleksibilni, dakle može ih se preoblikovati ili pak izgladiti eventualna oštećenja. Jednom kad dođe do kraja svog životnog vijeka, namještaj se može reciklirati, pa čak i kompostirati u dvorištu, razgrađujući se u tlu u roku od nekoliko mjeseci, tvrde s fakulteta.

Foto: Jasmine Deporta/ECAL
Foto: Jasmine Deporta/ECAL

Stvaranje materijala koji ‘najviše obećava’

UPS je rezultat dvogodišnjeg istraživačkog projekta gospodina Guberana i ÉCAL-ovih profesora Anthonyja Guexa i Camille Blin. Istraživali su različite materijale, s idejom da budu kompresibilni te da se napuhuju, pa su tako testirali pluto i lateks, no celulozna spužva pokazala se kao “najveće iznenađenje i materijal koji najviše obećava”.

Za izradu spužve, celuloza je ekstrahirana iz ostataka drva, kemijski otopljena i na kraju obnovljena u obliku listova, korištenjem istog procesa koji je razvijen za izradu viskoze i drugih celuloznih tekstila. U ovom slučaju, smjesi se dodaje Glauberova sol kako bi spužva dobila što više pora te kako bi se pojačala prirodna sposobnost celuloze da upija vodu.

Kolekcija se sastoji od 16 komada namještaja i dodataka za dom, a na njoj su sudjelovali razni dizajneri i studenti dizajna.